Techniek Loratec slaat alarm als kraan of douche niet gebruikt wordt

29 september 2017

Slimme hulp aan ouderen door jong Winterswijks bedrijf

 

door Lieke Ruesink

 

Loratec dankt haar naam aan de nieuwe technologie die het bedrijf gebruikt, namelijk LoRaWAN (long range wide area network). Dit is een netwerk waarmee kleine berichten kunnen worden verstuurd (ter grootte van een sms-bericht) tussen een zender en een ontvanger. Het resultaat is vergelijkbaar met wifi en 4G, maar verder zijn er meer verschillen dan gelijkenissen. Heideman: “Wifi is niet geschikt voor ons, omdat alleen over korte afstanden werkt en heel storingsgevoelig is. Je kent dat wel van in huis. Bij mij thuis hebben we al zes signaalversterkers nodig om genoeg dekking te hebben”.

 

Signaal

Met LoRa kunnen berichten over afstanden van tien tot vijftien kilometer verstuurd worden, en – wat minstens zo belangrijk is – met amper stroomverbruik en zonder dat je voor elke sensor een internetverbinding en dus duur abonnement moet hebben. Loratec gebruikt dit om allerlei slimme oplossingen te creëren. Een voorbeeld hiervan is het op afstand in de gaten houden van activiteit in huizen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het plaatsen van sensoren op waterleidingen. Daar kan zo’n sensor meten of een bewoner bijvoorbeeld vaak genoeg drinkt op een dag, of dat er wel gedoucht wordt. Die informatie wordt dan weer doorgegeven aan een mantelzorger of verpleger. Wanneer er bijvoorbeeld te lang geen gebruik is gemaakt van een douche, kan dit een signaal zijn dat er iets mis is. De mantelzorger kan dan gealarmeerd worden door een melding via een mobiele app.

 

Versleuteld

Hoewel de berichten buiten internet om verzonden worden, kan ook Loratec uiteindelijk niet zonder. Berichten worden van zender naar ontvanger vrij van internet verstuurd, maar voor het verwerken ervan is wel internet nodig. Zorgen maken over privacy of hackers is echter niet nodig volgens Heideman. Berichten worden namelijk versleuteld verzonden en zijn daarom altijd beveiligd. Bovendien worden vergaarde data nooit gekoppeld aan persoonlijke gegevens zoals een naam of geboortedatum.

Heideman benadrukt dat het gebruik van op LoRa aangesloten apparaten geen vervanger zal zijn van hulpverleners, maar juist een nuttige aanvulling: “Mijn toekomstideaal is dat dit een manier zal worden om zorgdragers te ontlasten door zorgmomenten beter af te stemmen. De kwaliteit van leven van zowel de mantelzorger als de patiënt kan hierdoor vooruitgaan”.

 

Wanneer het product beschikbaar zal zijn op de markt, weet Heideman nog niet. Momenteel is het bedrijf druk bezig met technisch onderzoek en het contact leggen met zorgverleners in zowel Nederland als Duitsland. Dat gebeurt in een grensoverschrijdend Euregio-project dat gesteund wordt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Door het project verder te ontwikkelen met geïnteresseerde partijen hoopt Loratec het uiteindelijke product goed af te kunnen stemmen op de behoeftes in de zorgsector.

 

Innovatieprijs

Met dit soort ontwikkelingen ontpopt Loratec zich tot een veelbelovende start-up in de smart industry, een sector waar de Achterhoek nadrukkelijk op mikt. Ook werd Loratec onlangs nog genomineerd voor de innovatieprijs van adviesbureau Accenture. Eind oktober mondt dat uit in een finale waar de Groene en Blauwe Tulp van het jaar gekozen worden. “De Accenture Innovation Award is een heel prestigieuze prijs”, weet Heideman, “waar veel bijzondere innovaties naar meedingen. We zijn dus al blij dat we bij de kanshebbers zitten”.

 

Meer weten? Contact opnemen met Loratec kan via e-mail:

info@loratec.nl, Facebook of Twitter. Verder is er meer informatie te vinden op hun website www.loratec.nl. “Mensen of bedrijven kunnen ons altijd benaderen voor vragen, toegesneden producten of bij interesse in deelname aan een van onze proefprojecten”, nodigt Heideman uit.

 

 

Zelfs de prullenbak geeft straks het sein ‘vol’

 

Tegenwoordig kunnen we ons bijna geen leven meer voorstellen zonder internet of mobiele telefoon. Zal over een aantal jaar LoRa ook niet meer weg te denken zijn uit het straatbeeld? Heideman denkt van wel en is zeker niet de enige. Analysebedrijf Gartner verwacht dat er in 2020 wereldwijd meer dan twintig miljard apparaten zoals Smart TV’s en beveiligingscamera’s gebruik zullen maken van het ‘Internet of Things’. Nu zijn dat er naar schatting nog ‘maar’ acht miljard. Bovendien kunnen we het beter het ‘Internet of Everything’ noemen volgens Heideman, het betreft immers ook personen zoals de hulpbehoevenden waar Loratec zich met dit project op richt.

Loratec ziet veel kansen in deze groeimarkt. Naast het plaatsen van sensoren in leidingen, houdt het bedrijf zich met uiteenlopende projecten bezig. Zo ontwikkelen ze sensoren die je huisdier op afstand kunnen lokaliseren en meten ze het stroomverbruik van individuele cateraars op festivals zoals Into The Great Wide Open op Vlieland.  Dat laatste is eerlijker dan iedereen op een gemiddeld verbruik aanslaan en het bevordert ook stroombesparing.

Verder kijkt Loratec met de gemeente Winterswijk en enkele andere Winterswijkse partijen naar de mogelijkheden om op afstand te monitoren wanneer prullenbakken volraken. De beheerder hoeft dan niet onnodig langs lege prullenbakken te rijden en krijgt tijdig te horen wanneer een afvalbak juist vol raakt. Je kunt het zo gek niet bedenken of Loratec heeft er een ‘smart solution’ voor, zoals dat in deze sector zo mooi aangeduid wordt.

 

“Kwaliteit leven mantelzorger en patiënt verbeteren”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen