Theekoepel Meekertweg bijzondere locatie bij KunstOer

4 juni 2019

Eigenaresse op zoek naar bijzondere verhalen

Ze zijn allebei even bijzonder: de keramieken van Bernadette Stokwielder en de theekoepel aan de Meekertweg. Komend weekend zijn ze verenigd tijdens de kunstmanifestatie KunstOer. De keramiste uit Den Bosch toont dan haar theepotten en lampen in het theehuisje bij de Engelse landschapstuin die normaal niet toegankelijk is voor het publiek. Een koepel met een rijke geschiedenis en volgend jaar 100 jaar bestaat. De eigenaresse, Cindy Geurkink, is daarom op zoek naar verhalen en anekdotes over de koepel (zie kader onderaan).

Door Jan Ruesink

Als Bernadette Stokwielder voor een kennismaking aankomt bij de theekoepel aan de Meekertweg,  is ze zichtbaar onder de indruk van de koepel en haar groene omgeving. “Wat een voorrecht om hier te mogen exposeren. Passender kon het niet, mijn keramieken theepotten laten zien in zo’n fraaie theekoepel.”

De Brabantse keramiste is een van de elf exposanten op de driedaagse manifestatie KunstOer waar erfgoed, kunst en natuur samenkomen. Stokwielder, in 1988 afgestudeerd in keramische vormgeving aan de Kunstacademie van Den Bosch, staat landelijk bekend om haar ‘zoutstook’-objecten. Ze bakt schalen, lampen en potten van klei in een zoutoven, een procedé waarmee onder andere ook jeneverflessen en Keulse potten worden vervaardigd. “In de oven plaats je bakjes met gewoon keukenzout. Dat verdampt op 1100 graden en gaat zich dan verbinden met de kwartsdeeltjes in de klei. Hierdoor ontstaat een laagje glas, het zoutglazuur. Dat voegt een extra laagje op de klei toe waardoor reliëfdecoraties mooier worden uitgelicht. Het is een heel grillige techniek, die soms niet goed uitwerkt en daardoor altijd spannend blijft. Maar daardoor is ook elk product uniek, omdat het effect van het zoutglazuur steeds ietsjes anders uitvalt. Dat geeft mij als kunstenares voldoening en de klant een uniek object.”
Een ander kenmerk van Stokwielders objecten is dat de potten ook functioneel zijn. “Mijn theepotten worden door veel klanten gewoon gebruikt om thee uit te schenken. Het materiaal geeft zijn warmte langzaam af en het glazuur van de zoutstook is door zijn hardheid heel geschikt voor dagelijks gebruik. Ik ontwerp ze zo dat de thee zonder druppelen makkelijk uitgeschonken kan worden en dat het handvat niet te heet wordt. Daarvoor gebruik ik verschillende soorten materiaal zoals ijzer, hout en leer.”
De kunstenares heeft een eigen atelier in Den Bosch, Kleigoed, doceert daarnaast keramiek op het Kunstencentrum Waalwijk en is docente zoutstook bij Phoenix Cultuur in Veghel, waar ook de enige zoutstookoven van Nederland staat. Ze heeft geëxposeerd in Nederland, Duitsland en België en neemt regelmatig deel aan de internationale keramiekmarkt Keramisto in Swalmen en de Goudse keramiekdagen.

In KunstOer vertelt ze meer over de techniek en exposeert en verkoopt ze meerdere theepotten met lichten/warmhouders. Ze worden vooral gekocht door kunstliefhebbers en verzamelaars. De objecten zijn allemaal voorzien van de signatuur B.S. met jaartal en kosten rond de 150 tot 200 euro. “Maar het is dan ook geen serieproduct. Er zitten veel werkuren in, ze zijn allemaal met de hand gedraaid en je zult nergens twee dezelfde potten tegenkomen.”
Door dat steeds weer onvoorspelbare resultaat blijft het kleien en bakken van de theepotten ook voor de kunstenares nog steeds creatief uitdagend. “De laatste drie jaar zijn daar nog het gebruik van zwarte klei, de keramieken theelichten en de theenestjes van schapenwol bijgekomen.”
Natuurlijk kan de bezoeker dit weekend ook genieten van thee, maar dan geschonken vanuit de kapschuur op het landgoed. En de muziek van het getalenteerde duo Eamon te Voortwis (piano) en Beer Swildens (viool) maakt de rustieke sfeer bij het theehuisje compleet.

KunstOer wordt komend weekend gehouden op elf erfgoedlocaties in en rond Winterwijk. Er zijn exposities van schilderijen, beelden en keramiek, er is muziek en er zijn workshops. Het centrale punt tijdens KunstOer is het Raadhuis / VVV-kantoor, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Hier zijn ook toegangskaarten en kunstboekjes met alle informatie  voor € 3,-  te koop. Toegangskaarten zijn eveneens te koop bij Boekhandel Kramer, Wooldstraat 24 en Holders Trends & Gifts, Misterstraat 63. Openingstijden: zaterdag 8 juni van 13:00 tot 17:00 uur en zondag 9 en maandag 10 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Zie ook: www.kunstoer.nl.

FOTO: Bernadette Stokwielder bij de theekoepel aan de Meekertweg. Foto’s Evert Braakhekke.

Eigenaresse theekoepel zoekt verhalen uit rijk verleden

Op de grasheuvel speelt een strijkje een vrolijk deuntje, bij de rododendrons nippen de dames van gegoede stand van hun thee en op de gravelbaan spelen de heren een partijtje tennis. Het lijkt een filmscène uit The Great Gatsby of Brideshead Revisited, maar dit soort taferelen hebben zich in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw daadwerkelijk afgespeeld bij theekoepel De Wehme aan de Meekertweg. Het theehuisje heeft echter ook spannende episodes meegemaakt. In de oorlog verborg eigenaar en textielbaron J. F. Overweg er zijn schilderijen en andere kunstschatten in een zinken kist onder de vloer en er doen ook onbevestigde verhalen de ronde dat er indertijd joden ondergedoken zaten.

De huidige eigenaresse Cindy Geurkink is op zoek naar meer van zulke verhalen over de theekoepel. “Volgend jaar bestaat de koepel 100 jaar en dan willen mijn partner Ineke en ik daar aandacht aan gaan besteden.” Zelf is Cindy in het bezit gekomen van het bouwwerk en het omliggende terrein via haar vader, de vroegere gemeenteambtenaar Ben Geurkink. Hij verwierf de koepel in 1995 en renoveerde het grondig.
De koepel is in 1920 gebouwd ter ere van de geboorte van de dochter van het gezin Overweg, Thekla, geboren 19 augustus 1920 en overleden in 2003.  De koepel is een ontwerp van landschaps- en tuinarchitect Bulten uit Aalten. Het huisje is gebouwd op een grasveld, dat is opgehoogd met zand uit de uitgegraven vijver ervoor. Het heeft een achthoekige vorm en is voorzien van een rieten dak. Cindy: “Van alle nog bestaande koepels in Winterswijk is deze in de meest originele staat en het staat op de gemeentelijke monumentenlijst. We hebben er verwarming en elektra aangelegd en het is een heerlijke plek om er tot rust te komen.”

Wie een verhaal of anekdote over de koepel weet, kan dat mailen naar cindy_geurkink@hotmail.com.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen