Tien manieren om een kerstdiner (voor) te bereiden

25 november 2017

Het is alweer bijna december. Het kerstfeest nadert met rasse schreden. Bij menigeen begint het nadenken over het kerstdiner op het laatste moment. Je kunt zelfs bij het boodschappen doen op 24 december spontaan dat menu samenstellen. Ik ben er altijd langer mee bezig en heb al op vele verschillende manieren het diner (voor)bereid. Dat zijn er zeker een stuk op tien geweest. Ik zal ze even opsommen.

 

  1.       Doe het zoals je moeder het altijd deed en bereidt haar gerechten waarvan je altijd zo genoot. In mijn geval betekent dat garnalen- of kipcocktail, heldere ossenstaartsoep, stoofvlees of                        varkenshaas met champignonroomsaus, rode kool, spruitjes en nog wel meer;

  2.       Koop de kerstafleveringen van je favoriete kookbladen en kies daaruit mooie gerechten;

  3.       Doe het simpel en eet stamppot zuurkool of erwtensoep;

  4.       Serveer het kerstdiner op kerstavond, dan ben je er meteen van af en kun je nog twee dagen gebruik maken van de restjes;

  5.       Kijk in kelder, voorraadkast en diepvries en stel met alles wat nog aanwezig is een kerstmaal samen;

  6.       Stel een kerstdiner samen bestaande uit tien of twintig kleine gerechten, waarvan je het merendeel al in de dagen voor de kerst kunt bereiden;

  7.       Laat je inspireren door de speciale kerstkookboeken van eetschrijvers. Voor mij zijn de kerstboeken van Nigella Lawson en Elizabeth David vaak een bron geweest. Elizabeth David vierde                  de  kerst overigens het liefst alleen in bed met een glas champagne en zalm op toast;

  8.       Doe het niet alleen. Verdeel de gerechten over enkele personen die willen en kunnen koken;

  9.       Doe het in buffetvorm. Ook daarvoor kun je op een enkel warm gerecht na alles al in de dagen voor de maaltijd bereiden. Voordeel ervan is dat je gezellig bij de gasten kunt zijn en met ze                  mee kunt proosten;

10.       Bezoek alle supermarkten en neem daar het gratis kerstnummer mee met recepten en verhalen, kies daaruit gerechten, maar houd je beslist niet aan het boodschappenlijstje dat ze er bij                    zetten.

Waarschijnlijk zijn er nog wel meer methoden (restaurantbezoek, kant-en-klaargerechten kopen). Wat ook kan is helemaal niets bijzonders met de kerst doen. Beschouw de kerstdagen als normale dagen, waarop je zo nu en dan genoegen neemt met een kopje soep met een boterham met een gebakken ei. Voor wie wel aan de slag gaat met de kerst geef ik hierbij een recept van een echt Achterhoeks voorgerecht.

 

 

Wat hebben we nodig voor vier spiesjes?

•          Vier ijzeren pinnen of satéprikkers;

•          Vier stukjes balkenbrij;

•          Vier plakjes rookworst;

•          Vier plakjes hausmacher;

•          Vier stukjes bloedworst;

•          Vier stukjes rolpens;

•          Stukjes ui en stukjes paprika;

•          Zorg ervoor dat alle stukjes ongeveer even groot zijn.

 

Hoe bereiden we het?

•          Rijg eerst aan elke pin of prikker ui en paprika;

•          Voeg dan twee stukje vlees toe en opnieuw ui en paprika;

•          Herhaal dit;

•          Eindig met een stukje vlees en nog eens ui of paprika;

•          Bak de spiesjes in een beetje boter op matig vuur. Keer enkele keren.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen