Tips voor de mooiste foto’s in feestmaand

9 december 2017

Zo wordt kerst echt een feest van het licht

Kerstmis is dé tijd van het jaar om foto’s te maken. De familie is bij elkaar en de tafel is mooi gedekt. In het echt is het een prachtig plaatje, maar op de camera ziet het er heel anders uit… Waarom mislukken foto’s zo vaak deze tijd van het jaar? En hoe maak je wel een mooie blijvende herinnering aan de feestdagen?

 

Door Lieke Ruesink

“Het is behoorlijk lastig om goede kerstfoto’s te maken”, zegt Catharina de Fauw-Veenhuizen van Foto Objectief. Ze heeft de fotovakschool gevolgd en heeft al jaren een eigen fotogalerie aan de Meddosestraat. “Je moet weten wat je aan het doen bent.” Ze doelt hier op de verschillende instellingen van een camera. Zo is er bijvoorbeeld de optie om de flits aan te zetten, waar veel mensen gretig gebruik van maken bij slecht licht. Dit zorgt er echter voor dat veel foto’s mislukken, weet Catharina. “Met name wanneer je bijvoorbeeld een kerstboom mooi wil fotograferen, is de flits de dooddoener. Op het moment dat je fotografeert zonder flits, is het wel belangrijk dat de camera goed stil wordt gehouden. Een statief kan hierbij een uitkomst bieden.”

 

Maar wat nou als de foto te donker is zonder flits? Dan zijn er gelukkig nog genoeg alternatieven, weet Catharina. “Natuurlijk kan een foto achteraf bewerkt worden met programma’s als Photoshop, maar ook tijdens het maken van een foto kunnen er al dingen aangepast worden. Zo kun je bijvoorbeeld de ISO-waarde verhogen. Deze optie zit op vrijwel iedere digitale camera, maar is ook op veel smartphones te vinden. Wanneer er weinig licht is, kun je deze waarde verhogen. Maar pas wel op dat je hem niet te hoog zet, dan creëer je namelijk ruis. Daarnaast kun je ‘plussen en minnen’.

Zo kan je de foto lichter of donkerder maken. Ook deze optie is zowel op de meeste camera’s als op de meeste smartphones te vinden. Bij weinig licht klik je simpelweg op het plus-knopje om de foto lichter te maken.”

 

Vuurwerk
Het benutten van veel van dit soort functies is te leren, maar voor beginners is het verstandig om vooral gebruik te maken van de automatische- of P-stand. Catharina geeft aan dat hoewel het maken van goede foto’s te leren is, het zeker niet makkelijk is. “Wanneer je bijvoorbeeld een foto wil maken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling, vergt dat veel oefening. Omdat vuurwerk snel voorbij is en plotseling veel licht geeft, is het lastig om de juiste camera-instellingen te vinden en op het juiste moment de foto te nemen. De beste optie is om de camera in de M-stand te zetten met een sluitertijd van rond de 1/3s en het diafragma op f/5,6 of lager. Daarnaast kun je het beste een statief gebruiken en de ruisonderdrukking uitzetten. Sommige camera’s hebben een vuurwerkfunctie, dat scheelt al met het uitvogelen van allerlei instelbare waardes.”

 

Sneeuw
Niet alleen de feestdagen, maar ook de hele winter is een van de mooiste tijden van het jaar om te fotograferen. Sneeuw, rijp en ijs, de lange schaduwen en benevelde landschappen zorgen voor spectaculaire taferelen. Catharina: “In de winter kan je de hele dag door foto’s maken doordat het licht een stuk minder fel is dan in de zomer. En mocht het in Nederland nog gaan sneeuwen deze winter, dan is het ook handig om te weten dat je in het geval van sneeuw juist moet overbelichten om de sneeuw mooi wit op de foto te krijgen. Dit komt doordat de camera denkt dat het erg licht is door de felle sneeuw en hij zal daardoor juist minder gaan belichten. Daarom is het handig om een tot twee stopjes te verhogen met het plus-knopje.”
De feestmaand en de echt winterse momenten buiten zijn vaak zo voorbij. Bereid je daarom goed voor op het maken van de mooiste foto’s. Dan wordt kerst echt het feest van het licht.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen