Tuunte hoeft oudere werknemers niet weer aan te nemen

1 februari 2018

ZUTPHEN/WINTERSWIJK – Kledingketen Tuunte uit Winterswijk hoeft de oudere werknemers die bij het faillissement vorig jaar waren ontslagen, niet weer aan te nemen. Ook hebben ze geen recht op een ontslagvergoeding. Dat heeft de rechtbank van Zutphen beslist in een zaak die de oudere werknemers hadden aangespannen tegen de investeerders die Tuunte na het faillissement hebben doorgestart.
Tuunte Fashion werd in augustus vorig jaar failliet verklaard. De curator zegde toen de arbeidsovereenkomsten van alle werknemers op. Een deel van onderneming is vervolgens door de curator verkocht aan twee andere vennootschappen, waaronder die van de oud-eigenaar. In een aantal van de winkels verkopen zij nu ook kleding onder de naam Tuunte.

Meer dan 100 ontslagen werknemers stapten eind vorig jaar naar de rechtbank en eisten dat de kantonrechter deze vennootschappen zou veroordelen hen aan het werk te laten in de winkels. Daarnaast wilden zij ook dat deze vennootschappen hen loon zouden betalen vanaf hun ontslagdatum. Als dit niet zou kunnen, wilden zij in elk geval dat deze vennootschappen of anders de curator, aan hen ontslagvergoedingen zou betalen.

De kantonrechter heeft alle verzoeken echter afgewezen. Er was in deze zaak sprake van een faillissement en dan geldt de wettelijke regel dat de arbeidsovereenkomsten niet overgaan op degene die (delen van) de onderneming doorstart, aldus de rechtbank.

Geen vooropgezet plan
De kantonrechter neemt aan dat er inderdaad, zoals de werknemers hebben aangevoerd, voorafgaand aan het faillissement contact is geweest tussen bestuurders van Tuunte Fashion en bestuurders van de vennootschappen die delen van de onderneming hebben gekocht. Daarnaast neemt de kantonrechter aan dat in de diverse winkels is rondgekeken en dat er voorraden zijn geteld. De kantonrechter oordeelt dat dit een gebruikelijke gang van zaken is en dat van een vooropgezet plan dat zou maken dat de eerder genoemde wettelijke regel niet meer geldt – zoals de werknemers aanvoerden – geen sprake is. De oud-werknemers zijn dus niet in dienst gekomen bij de nieuwe vennootschappen. Zij hoeven de oud-werknemers dus niet aan het werk te laten in de winkels of loon te betalen.

De curator heeft de arbeidsovereenkomsten volgens de wettelijke regels opgezegd. Omdat er sprake was van een faillissementssituatie hoeft hij volgens de wet geen ontslagvergoedingen te betalen aan de oud-werknemers. De vennootschappen die delen van de onderneming hebben gekocht hoeven dit ook niet, omdat de werknemers – zoals genoemd – nooit bij die vennootschappen in dienst zijn gekomen.

Discriminatie
Door de oud-werknemers is ook aangevoerd dat er sprake was van leeftijdsdiscriminatie, omdat de doorstartende vennootschappen geen oudere oud-werknemers hebben aangenomen. Deze stelling van de oud-werknemers speelde bij de beslissing van de kantonrechter in deze procedure geen rol.  Als er namelijk al verboden onderscheid naar leeftijd is gemaakt bij het aannemen van nieuw personeel, dan betekent dat nog niet dat de ontslagen werknemers alsnog weer in dienst zouden komen, zoals zij hebben verzocht.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen