Twintig minuten sneller in Arnhem door sneltrein in spits

25 mei 2018

WINTERSWIJK/ARNHEM – Door spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem-de Huet kan er in de toekomst een sneltrein gaan rijden in de spits tussen Doetinchem en Arnhem. Met zo’n RegioExpres wordt de treinreis naar Arnhem 13 tot 20 minuten korter. Dit blijkt uit de eerste fase van de studie naar verdere verbetering van de dienstregeling Arnhem-Winterswijk. Provinciale Staten gaan in juni  over het voorstel praten.

De RegioExpres is een Nederlandse variant op een model dat in Duitsland meer gebruikt wordt: de Regionaal Express. De RegioExpres is een sneltrein die in beide richtingen in de brede spits eenmaal per uur gaat rijden. De RegioExpres rijdt als sneltrein zonder stop tussen Arnhem-Doetinchem en dan door als stoptrein tussen Doetinchem en Winterswijk. Tussen Winterswijk en Doetinchem verandert het aantal treinen per uur niet. De RegioExpres wordt dan de vijfde trein tussen Arnhem en Doetinchem. Reizigers kunnen dan ook sneller overstappen op de intercity’s naar de Randstad en Nijmegen.

Provincie Gelderland, vervoerders Arriva, Connexxion, ProRail en regio Achterhoek voerden samen het onderzoek uit.  De spoorverdubbeling en de introductie van de sneltrein zouden over kunnen 5 tot 7 jaar klaar kunnen zijn.

De provincie Gelderland schat de kosten voor dubbelspoor tussen Didam en Doetinchem-de Huet tussen €63 miljoen en €80 miljoen. Dat is heel wat meer dan de provincie klaar heeft staan voor verbeteren van de dienstregeling. De kosten voor verbeteren van de veiligheid van overwegen en een mogelijke tunnel in de Europaweg in Doetinchem komen hier nog bij. Daarom wil ‘Arnhem’ samen met alle partijen eerst meer onderzoek doen. “We bekijken ook of de winst voor de reizigers en de regio opweegt tegen de kosten. We verwachten dat er begin 2019 meer informatie is zodat Provinciale Staten een besluit kunnen nemen of de RegioExpres er komt”, aldus de provincie.

Foto Provincie Gelderland.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen