Uitstapjes De Zonnebloem: ‘Half dagje weg brengt voor een week plezier’

4 juni 2019

Even eruit voor een leuk tripje of een fijn gesprek bij de koffie. Al decennialang organiseert vereniging De Zonnebloem uitstapjes, vakanties en bezoekjes voor mensen met een lichamelijke beperking. Bij de afdeling Winterswijk zijn het nu nog vooral ouderen die er gebruik van maken, maar het bestuur wil ook meer jongeren gaan bereiken.

Door Jan Ruesink

Achter steeds meer Winterswijkse voordeuren schuilt eenzaamheid. Het afdelingsbestuur van vereniging De Zonnebloem ziet dat maatschappelijke probleem de komende jaren in de gemeente alleen maar toenemen. Dat komt door de vergrijzing, maar ook doordat ouderen, zelfs met een beperking of handicap, langer thuis blijven wonen. “En dan kan een bezoekje van een vrijwilliger heel veel betekenen”, weet voorzitter Rianne Nijman van de afdeling Winterswijk.
De 21 vrijwilligers van de Zonnebloem bezoeken elk één deelnemer of soms twee per week of veertien dagen. Maar dat kan ook vaker of minder vaak, al naar gelang daar behoefte aan is. Nijman: “Ze komen niet om de ramen te lappen, geld te pinnen of mensen hulp te geven, ze bieden een luisterend oor en menselijk contact. Gewoon een gezellig praatje bij de koffie, een wandeling door het park of even samen wat boodschappen doen. Zo krijgen mensen die door hun beperking moeilijk de deur uit komen, toch het gevoel dat ze erbij horen.”
De afdeling Winterswijk bereikt nu zo’n tachtig plaatsgenoten met een fysieke handicap, van wie er 55 tot 60 alleen met de uitjes en activiteiten meedoen. Maar dat mogen er volgens het bestuur best meer worden, want lang niet iedereen wordt momenteel al bereikt. Vooral jongeren vanaf 18 jaar weet de vereniging nog niet goed aan te spreken, een van de redenen waarom De Zonnebloem plaatselijk actief is geworden op Facebook.
Wel zijn er dan meer vrijwilligers nodig. “We hebben nu een enthousiaste groep vrijwilligers, waardoor de afdeling momenteel echt opbloeit. Maar omdat we voor jong en oud iets willen betekenen, zoeken we ook bij de vrijwilligers meer variatie in mannen en vrouwen en in alle leeftijdsgroepen. Het moet namelijk wel klikken tussen de deelnemer die huisbezoekjes krijgt en degene die er aan huis komt. We vragen nieuwe vrijwilligers ook een VOG-verklaring aan te vragen, want respectvol en integer met elkaar omgaan staat bij ons voorop.”

De Zonnebloem komt meestal via instellingen als Marga Klompé, de thuiszorg of de Winterswijkse Uitdaging in contact met mogelijke bezoekadressen, al komt het ook wel voor dat mensen of familieleden zelf het bestuur bellen met de vraag of de vereniging iets voor hen kan betekenen.
Het bezoekwerk vormt samen met dagtripjes en excursies de kern van de activiteiten van de Zonnebloem afdeling Winterswijk, die volgend jaar haar 40-jarig jubileum viert. De plaatselijke afdeling bestrijkt overigens de hele gemeente behalve Meddo, die een eigen afdeling heeft. De nationale vereniging bestaat dit jaar 70 jaar. De Zonnebloem staat landelijk ook bekend om haar vakanties voor mensen met een beperking en de riviercruises met het eigen schip, de MPS de Zonnebloem. De vereniging wordt gefinancierd uit donaties van particulieren, fondsen en bedrijven, plus de jaarlijkse loterij. Voor de huisbezoekjes betalen deelnemers niets, voor de uitstapjes, vakantie en andere activiteiten wordt wel een normale bijdrage gevraagd.

De Winterswijkse afdeling organiseert zelf geen cruises of meerdaagse vakanties, want dat doet de landelijke organisatie. Wel brengt de afdeling geïnteresseerden in die vakanties in contact met ‘Breda’. Winterswijk organiseert zelf door het jaar heen meerdere eendaagse activiteiten. Zo gingen dit jaar al veel gasten  van de Zonnebloem naar een voorstelling in De Storm, het Onderduikmuseum in Aalten, een Achterhoekse middag en zo is er ook elk jaar een kerstmiddag die samen met andere afdelingen uit de oostelijke Achterhoek wordt georganiseerd. Aan uitstapjes, zoals naar Intratuin in Lochem met aansluitend een lunch, beleven de deelnemers altijd heel veel plezier, weet Nijman:  “Het hoeft allemaal niet groots of ver weg te zijn. Zo’n half dagje uit, daar genieten de mensen een hele week van.”

Aanmelden

Wie zich als deelnemer aan activiteiten en huisbezoeken of als vrijwilliger wil aanmelden, kan dat via de website van de afdeling Winterswijk doen, www.zonnebloem.nl/winterswijk of bellen met secretaris Ineke Gebbink, 0543-531884.

Je hoeft geen lid van de vereniging te worden om deel te nemen aan activiteiten of huisbezoeken te krijgen. Wie vrijwilliger wil worden, krijgt een uitgebreide introductie, workshops en training.

Aankondigingen van plaatselijke activiteiten zijn te vinden op de Facebookpagina Nationale Vereniging de Zonnebloem Winterswijk.

 

Foto’s:

Een uitstapje naar de Mallumse Molen.

Drie van de zeven bestuursleden van de afdeling Winterswijk van de Zonnebloem, v.l.n.r. voorzitter Rianne Nijman, secretaris Ineke Gebbink en activiteiten-bestuurder Willemien Toebes.

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen