Veilig rijden met scootmobiel moet je leren

7 april 2019

Nu het mooie weer zich aankondigt en de dagen langer worden, zien we weer volop scootmobielrijders in ons dorp. Hun aantal neemt toe en ze zijn inmiddels en vertrouwd straatbeeld. Maar de veiligheid staat ter discussie. Tijd om eens uitgebreid in te gaan op de scootmobiel. Hoe kom je aan zo’n voertuig, moet die verzekerd worden, is er rijles nodig en wat zijn de gevaarlijkste punten in Winterswijk?

 

Door Wim Ruesink

De gemeente Winterswijk heeft ongeveer 250 scootmobiels verstrekt aan haar inwoners, allemaal via de WMO regeling, vertelt Gea Rauwerdink beleidsmedewerker WMO van de gemeente Winterswijk. “Dit zijn allemaal driewiel-scootmobiels. Deze is veilig en wendbaar en alle 250 scootmobiels worden jaarlijks door de leverancier nagekeken. Mochten we signalen opvangen dat een voertuig niet of nauwelijks meer gebruikt wordt, dan gaan we in gesprek met de gebruiker. De gemeente blijft namelijk te allen tijde eigenaar van de scootmobiel en deze moet dus zonodig weer worden ingeleverd. Een scootmobiel kost gauw een paar duizend euro en dit gemeenschapsgeld moet dus goed gebruikt worden. Er zijn ook gemeenten in ons land die in de winterperiode de scootmobiel invorderen. Dit willen wij niet, mensen moeten ten alle tijden mobiel blijven. Daarnaast zijn er steeds meer  scootmobielrijders die er  zelf eentje hebben aangeschaft.

Gebeuren er veel ongevallen mee?
Gea: “We mogen ons gelukkig prijzen dat er in onze gemeente nauwelijks ongevallen van enige betekenis zijn geweest. De veiligheid van de scootmobiel staat echter hevig ter discussie sinds het dramatische ongeluk met de Stint. Deze remt als je de handvaten loslaat, hetzelfde systeem als bij de scootmobiel. We moeten nu afwachten met welke conclusies en aanbevelingen de onderzoekers komen.”

Is rijden op vier wielen niet veel veiliger dan op drie wielen?
“Het is aan de leverancier om te kiezen voor een driewielige of vierwielige variant. Om de scootmobiels zo veel mogelijk opnieuw in te kunnen zetten zal de leverancier vaak kiezen voor driewielig. Daarnaast heeft een driewielige scootmobiel een veel kleinere draaicirkel, wat in bijvoorbeeld winkels handiger is. Maar er zullen altijd uitzonderingen blijven om voor een vierwielige te kiezen, bijvoorbeeld voor mensen die aan een zandpad wonen. Over meer ongelukken met driewielige dan vierwielige voertuigen is niets bekend. Belangrijk blijft een goede instructie en extra rijlessen.“

Hoe kom je aan een scootmobiel?
“Als iemand een scootmobiel wil hebben dan kan hij deze zelf kopen, huren of bij de gemeente aanvragen. Men moet dan bij De Post aan de Balinkes zijn. De gemeente kan een scootmobiel verstrekken vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Hierna wordt een afspraak gemaakt voor een huisbezoek door een WMO-consulent van de gemeente. Tijdens het huisbezoek wordt besproken wat iemands beperkingen zijn, welke vervoersmogelijkheden iemand heeft en waarvoor men de scootmobiel wil gaan gebruiken. Als de gemeente besluit een scootmobiel te verstrekken  wordt daarvoor een eigen bijdrage gevraagd en men ontvangt dan iedere vier weken een rekening. De scootmobiel blijft eigendom van de gemeente.”

Is rijles nodig?
Marloes Spijker (28) is als ergotherapeute  werkzaam voor Marga Klompé en geeft in die hoedanigheid les in het omgaan met en rijden van een scootmobiel in Winterswijk. Marloes: “Rijles is niet verplicht maar wanneer je een aanvraag indient bij de WMO, kan men het advies geven om rijles te nemen. De gemeente neemt dan contact met ons op. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering , iedereen heeft recht op 10 uur per jaar. Deze tijd kan aan het rijden besteed worden, maar is vaak niet nodig. Hoe vaak een les nodig is wordt bepaald door de vorderingen die de bestuurder ervan maakt. Er wordt geoefend met de basisvaardigheden van het rijden, o.a. hoe werkt het bedieningspaneel, wegrijden/stoppen, slalommen etc. Verder wordt er geoefend met het rijden in rustige en drukke woonwijken. Ook kunnen er routes gereden worden die men later graag zelf wil rijden. Ik vind het belangrijk dat mensen veilig de weg op kunnen en dat de scootmobiel mensen meer zelfstandigheid en plezier geeft.”

Voor mensen met welk ziektebeeld is scootmobielrijden het moeilijkst?
“Ik denk dat dat verschilt per persoon, de één heeft het rijden sneller onder de knie dan de ander. Wat het rijden lastig maakt, is als mensen angst hebben om te rijden. Hierdoor duurt het vaak langer om plezier te krijgen in het rijden. Daarnaast kan een lichamelijke beperking, bijvoorbeeld met maar één hand de scootmobiel kunnen bedienen, het rijden moeilijker maken. Van belang is natuurlijk dat iemand de scootmobiel goed onder controle heeft, het verkeer goed kan inschatten en op het juiste moment een goede beslissing neemt,” aldus de Winterswijkse ergotherapeute.

“Ach ik heb altijd auto gereden, dan heb ik geen rijles nodig toch?”
Marloes: “Dat is een veel gehoorde opmerking. Mensen die auto hebben gereden kennen de verkeersregels en zijn gewend deel te nemen aan het verkeer. Dit is wel afhankelijk van de tijd dat het geleden is dat iemand auto heeft gereden. Een scootmobiel besturen is alleen niet te vergelijken met een auto. Het is een nieuwe vaardigheid die mensen moeten leren. Mijn advies is om samen met een ergotherapeut te bekijken of rijlessen nodig zijn.”

Hoe remt een scootmobiel?
“Een valkuil die ik wel eens zie is dat mensen de gashendel inknijpen wanneer ze eigenlijk zouden willen remmen. Op een scootmobiel zit geen rem. Om stil te gaan staan moet je de gashendel loslaten. Veel mensen zijn gewend om bij het fietsen in de handrem te knijpen om te stilstand te komen.”

Wat zijn in Winterswijk gevaarlijke verkeerspunten voor scootmobielrijders?
“In Winterswijk zijn veel goede fietspaden waar je goed kan rijden met de scootmobiel. Punten van aandacht in Winterswijk zijn de rotondes bij De Peperbus en de Lidil. Je hebt net als de fietser hier voorrang, maar het is van belang om goed te kijken of je het ook krijgt. Verder zijn plekken waar een grote weg moet worden overgestoken gevaarlijk. Dit zijn o.a. de Groenloseweg en de Kottenseweg richting Motomarkt/Prijshamer.”

We zien vaak scootmobielrijders in de winkelstraten, wat zijn daar de snelheden?
Marloes: ”Als bestuurder van een scootmobiel mag je op de stoep en op het fietspad rijden. Maar daarnaast mag je inderdaad ook de winkelstraten in met de scootmobiel.  Wanneer je op de stoep of in een winkelstraat rijdt hoor je de snelheid aan te passen aan die van de wandelaar.”

Nederland telt zo’n 250.000 scootmobielen. De scootmobiels kunnen, afhankelijk van het type, een snelheid bereiken van 6 tot maximaal 20 kilometer per uur.

Scootmobieltips:

• Neem altijd een telefoon mee als je op pad gaat

• Om beter zichtbaar te zijn kun je een veiligheidshesje over de rugleuning hangen

• Wanneer je een lange rit gaat maken, neem de oplader van de scootmobiel mee.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen