Verkoop wifi deurbellen stijgt in derde kwartaal met 23,8%

21 november 2017

De gehackte babyfoon, of: wie B zegt moet ook A zeggen 

MAASTRICHT – De verkoop van spullen die aan het Internet of Things (IoT) gekoppeld kunnen worden, groeit rap, zo blijkt uit cijfers van onder meer draadlozedeurbel.nl. In het voorbije kwartaal werd bijna een kwart meer wifi deurbellen verkocht dan gedurende de rest van 2017. De risico’s van dit soort bellen wordt vaak benadrukt. Als op enkele zaken gelet wordt, blijkt dit geen probleem.

In principe zijn de veiligheidsrisico´s van de meeste artikelen bedoeld voor IoT met elkaar vergelijkbaar. Dat betekent dat een wifi ijskast en een wifi babyfoon net zo risicogevoelig zijn als een wifi deurbel. Toch is de perceptie bij het grote publiek veelal dat wanneer een digitale deurbel gehackt wordt, het hele hebben en (huis)houden van de eigenaar in gevaar is.

Dat is echter niet zo, om meerdere redenen. Ten eerste is nog maar een klein deel van de wifi deurbellen gekoppeld aan een wifi deuropener, die inderdaad toegang tot een woning of werkplek zou kunnen verschaffen. Ten tweede is ook dan de veiligheid prima te garanderen als gelet wordt op enkele punten die tegenwoordig bij al uw digitale spullen gangbaar zijn.

Digitaal blijft digitaal 
Er zijn maar weinig mensen die het nu nog in hun hoofd halen om zonder beveiliging te surfen op het internet. Firewalls en virusscanners zijn inmiddels ingeburgerd, niet in de laatste plaats omdat velen van ons in de loop der jaren het slachtoffer zijn geworden van zo’n virus. Bewustwording door schade en schade. Bij IoT is dit proces op dit moment nog niet afgerond.

Het zelf geconfronteerd worden met een virus heeft die publieke bewustwording een stevig duwtje in de rug gegeven. Wie ooit eenmaal alle data op zijn harde schijf heeft moeten prijsgeven, zal dit in het vervolg met alle middelen proberen te voorkomen. Bij IoT zal dit proces anders verlopen, omdat de schade die veroorzaakt kan worden niet zo duidelijk zichtbaar is.

Hij doet ’t toch …? 
Heeft u een babyfoon, ijskast of deurbel aan uw wifi hangen en die is stiekem gekaapt, dan zult u daar in principe niks van merken. Vaak wordt een dergelijke hack namelijk gebruikt om zo’n apparaat bij tijd en wijle mee te laten draaien in een aanval via een botnet. Een gerichte aanval op een individuele wifi deurbel komt niet zo vaak voor, maar u moet er toch voor waken.

In principe is de remedie simpel: beschouw een wifi deurbel net zoals u uw pc of laptop ziet. Daar zit de crux: in de app die de deurbel bestuurt en niet in de bel zelf. Aangezien fabrikanten er kien op zijn dat hun apparaten zo veilig mogelijk zijn, worden ook de apps voor smartphones, tablets steeds vaker voorzien van een beveiligingsupdate. Houd dit goed bij, installeer software en firmware updates en uw bel is veilig. Kortom, wie B(el) zegt moet ook A(pp) zeggen.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen