Volgend jaar tentoonstelling in Jaar van Verzet

29 september 2017

Vereniging Het Museum krijgt 150 werken Max van Dam

 

De Vereniging Het Museum heeft een schenking van maar liefst 150 werken van de kunstenaar Max van Dam gekregen. De schilderijen, schetsen en tekeningen waren eigendom van prof. dr. Jaap Hemelrijk. De aanwinsten zullen komend jaar te zien zijn in een tentoonstelling over de Winterswijkse kunstenaar in het landelijke Jaar van Verzet.

 

Voorzitter Hans van Lith van de Vereniging Het Museum zegt ‘heel blij’ te zijn met de schenking. “We zijn de heer Hemelrijk zeer dankbaar, want er zitten zeer uiteenlopende werken van Van Dam bij. We hebben nu de grootste collectie van zijn werken ter wereld”. De kunstwerken zijn inmiddels in depot in Winterswijk en geïnventariseerd en gecatalogiseerd.

De expositie die de vereniging aan Max van Dam zal wijden, zal te zien zijn in zowel het nieuwe Wereld van Wenters in de Meddosestraat als in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink. De schenker, Jaap Hemelrijk (1925), was hoogleraar in de archeo-logie en directeur van het Allard Pierson Museum. Hij was degene die Van Dam inspireerde zijn talenten te ontwikkelen en hij haalde diens vader over om Max te laten studeren in Amsterdam.

 

Max van Dam werd in 1910 geboren in Winterswijk en werd in 1943 op 33-jarige leeftijd ter dood gebracht in concentratiekamp Sobibor. Van Dam groeide op in een socialistisch milieu; zijn vader was directeur van coöperatiewinkel De  Dageraad en gemeenteraadslid voor de SDAP. Max behaalde zijn Acte van Bekwaamheid in Amsterdam en studeerde vervolgens aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij had met name interesse in figuurschilderen en legde zich ook later met name toe op het schilderen van portretten.

 

In 1938 verwierf hij de zilveren medaille van de Prix de Rome. Hij tekende en schilderde in Winterswijk, Bergen, Amsterdam, Hengelo, Blaricum en tijdens reizen naar Italië en de Pyreneeën. In 1942 werd hij gevangen genomen bij een vluchtpoging vlak bij de Zwitserse grens. Via kamp Drancy, waar hij doorging met schilderen en nog een aantal gravures heeft gemaakt,  kwam hij terecht in vernietigingskamp Sobibor. Daar heeft hij portretten moeten maken van SS’ers Gustav Wagner en Karl Frenzel: na de voltooiing van dit laatste portret werd hij om het leven gebracht.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen