Volop natuur in en om het huis

28 januari 2020

Wie van natuur wil genieten hoeft niet altijd ver weg te gaan. Die neiging is er vaak wel. Als je de natuur in gaat, doe je dat niet bij je huis. Dan stap je in de auto of op de fiets om naar het Wooldseveen of de Bekendelle te gaan. Of nog verder weg, naar de Veluwe of naar de Oostvaardersplassen. Er zijn zelfs mensen, die kunnen alleen nog maar genieten in verre buitenlanden, want alleen daar heb je nog echte natuur.
Door Bernhard Harfsterkamp
Waar je naar toe gaat wordt bepaald door wat je verwacht van natuur. Ben je op zoek naar het ongerepte, naar wildernis of naar zeldzame soorten? Dan is het lastiger om dichtbij huis een geschikt natuurgebied te vinden, al ken ik ze wel. In en om mijn huis verwacht ik niet meteen grote bijzonderheden. Dat hoeft ook niet, al zijn er genoeg aardige soorten in het groene hart van Winterswijk te vinden. Op 3 januari zag ik er nog een ijsvogel bij de twee poelen naast de Whemerbeek. Deze blauwe schicht zie je toch niet elke dag voorbij flitsen.
Mijn huis ligt aan de rand van dat groene hart van ons dorp. Ik heb het dan over de Scholtenbrug, met daarnaast het oude kerkhof, over het Willinkplantsoen, over de plas, bosje en park bij de Berkhof, over het weiland met de oude eik aan de Burgemeester van Nispenstraat en over de BH-bulten. In dat gebied stroomt de Whemerbeek, die op verschillende plekken weer bochten en plas-dras zones heeft gekregen en zelfs een vistrap. De groene omgeving van de Tricot-gebouwen reken ik ook tot het groene hart, zodat mijn huis en tuin er in ligt.
Het is het gebied, waarin ik in 2020 intensief wil rond kijken. Ik begin de dag met uit mijn raam te kijken welke vogels ik zie. Dankzij de voederplek, waarover ik vrijwel dagelijks nieuw voer uitstrooi, zijn daar dagelijks allerlei vogels te vinden. De huismussen en de kool- en pimpelmezen zie ik het vaakst. Met die huismussen ben ik sowieso blij. Ze zijn nog steeds niet zeldzaam, maar hun aantal is in de afgelopen veertig jaar wel flink gedaald. Dorpen en steden zijn minder geschikt geworden, omdat nieuwbouwwijken weinig nestmogelijkheden hebben. Mussen houden van oude huizen, waar ze nog onder de dakpannen kunnen broeden.
Buiten de broedtijd zie je ze vaak in zwermen voedsel zoeken. Ze overnachten dan gezamenlijk. De klimop aan mijn huis is al enkele keren enige maanden achtereen een slaapplaats geweest. In de loop van de middag komen de mussen van alle kanten aan om totdat het helemaal donker is duidelijk te laten merken dat ze er zijn. Het getsjielp kun je al van ver horen. Als het ’s morgens licht wordt begint het tsjielpen weer, waarna ze weer de buurt ingaan. Ruim een maand geleden hebben ze echter de slaapplek verlaten. Waarom weet ik niet. Misschien een nog aangenamere plek gevonden? Ruim een jaar geleden gebeurde dat ook al eens, maar in oktober waren ze er opeens weer.
Voedselzoekende huismussen zijn elke dag nog wel aanwezig. Soms zitten ze met twintig tegelijk op de voedselplek. Even rustig eten is er niet bij. Ze vliegen voortdurend op om even later weer een ogenblik zaadjes op te pikken. Ik blijf het komende jaar niet alleen voor het raam staan. Ik zal dagelijks het groene hart van Winterswijk inlopen. Ik ga het gebied inventariseren. Dat betekent dat ik alle planten en dieren zal noteren, die er voorkomen. Daar zal ik zo nu en dan wel hulp bij inschakelen, want ik weet veel van planten en redelijk veel van vogels, zoogdieren en vlinders. Maar voor alle andere insecten heb ik hulp nodig om ze een naam te geven. Uit ervaring weet ik dat intensief rondkijken in een klein gebied verrassende waarnemingen kan opleveren. Je kijkt immers vaker en nauwkeuriger. In deze krant hoop ik daar periodiek over te berichten. Dan zal geleidelijk aan duidelijk worden dat die groengebieden in een dorp belangrijk zijn voor allerlei planten en dieren. Genoeg redenen om zuinig te zijn op dat groene hart en het niet verder aan te tasten door er aan de randen telkens iets van af te knabbelen.
Foto: huismussen op een voederplaat


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen