Vorstelijk genieten van sporten in de kou

20 december 2018

Marcel Scholten: ‘Bij 4 graden kan het soms kouder voelen dan bij vorst’

Maar voor menig sporter juist het sein om de sportschoenen aan te trekken en erop uit te gaan. Want buiten sporten in de winter is genieten van de stilte, het winterse landschap en de strijd tegen de elementen. Maar hoe ga je die uitdaging het beste aan?
Doorgewinterd survivalatleet en hardloper Marcel Scholten uit Meddo geeft de tips.

Door Jan Ruesink

 

Hollen tussen de kerststollen en de oliebollen. Over twee weken is het weer zover:  dan trekt een legioen van een paar honderd lopers weer over de wegen en paden van Meddo voor de jaarlijkse Keiloop. Of het nu 10 graden is, kraakt dat het vriest, Meddo onder een witte deken ligt of een gure oostenwind de lopers geselt, de Keiloop gaat altijd door.  De echt winterharde bikkelaars zwoegen een week later urenlang over de maisstoppels, waden door beken en schuren hun handen aan ijzige klimtouwen. Want dan wordt in Beltrum de dertigste editie van de jaarlijkse survival gehouden, het summum van de strijd tegen de elementen.

 

Bij beide wedstrijden was Marcel Scholten (60) uit Meddo er vrijwel elk jaar bij. In Beltrum zelfs bij alle 29 edities en ook bij de jubileumeditie prijkt hij weer op de deelnemerslijst van de lange run. “Ja, echt heerlijk, dat afzien in de kou”, glundert hij met zijn kraaloogjes. “Ik sport wel onder alle weersomstandigheden, maar de winter heeft toch iets speciaals. Dan heb je de mooiste wedstrijden en die kou, daar kun je je makkelijker op instellen dan de hitte, want die hou je niet buiten.”

Maar hoe doe je dat, je mentaal en lichamelijk wapenen tegen kou, wind, regen, sneeuw en ijzel? “Dat begint ermee dat je je lichaam langzaam laat wennen aan die omstandigheden”, weet Marcel. “Ik train het hele jaar bij De Voshaar in Eibergen en na een training duiken we atlijd even een vennetje in. Zo wen je eraan dat je staks in januari bij de survival door beken moet lopen of een nat pak oploopt bij een van de hindernissen.”

Niet te warm kleden

De juiste kleding kiezen is ook belangrijk, zegt hij. “Niet te weinig en niet te veel. Je mag het de eerste tien minuten gerust iets te koud hebben, want door het sporten krijg je het vanzelf warm. Het lichaam regelt dat wel. Voelt het direct al comfortabel, dan krijg je het onderweg waarschijnlijk te warm.”
Zijn lijf insmeren met vaseline doet Marcel niet. “Dat heb ik ooit weleens gedaan voor een survival, maar dat beviel niet, want dan ademt de huid niet meer en kan je lichaam de warmte niet kwijt. Dan blaas je je zelf op.”  Zelf heeft Marcel het meest baat bij thermisch ondergoed. “Een thermische onderbroek  en anderhalf thermisch shirt; dus eerst een oud, gehavend shirt en daaroverheen een heel shirt met lange mouwen. Dan nog je wedstrijdshirt of een trainingsjack.” De sokken zijn dan ook synthetisch, want katoen blijft nat en kan blaren opleveren. “En een muts als het echt koud is.”

 

De temperatuur alleen is niet maatgevend voor hoe je je kleedt, zegt de survivalsporter. “Als het plus 4 graden is en het miezert of regent, koel je meer af dan wanneer het vriest en helder weer is. Dan kun je zeker tot min 10 graden gewoon buiten lopen.”

 

Ook maakt het verschil of je een wedstrijd loopt of een duurtraining doet. “Op een 5 km bij de Keiloop eind december heb ik meestal alleen een korte broek en een T-shirt, want dan loop je veel sneller en ontwikkel je meer warmte. Maar dan heb ik vaak wel handschoentjes aan, want het bloed gaat bij inspanning vooral naar de grote spieren en niet naar de handen waar het op dat moment niet nodig is.”

 

Geen kaas of vlees

Eten doet Marcel hoogstens drie uur voor een zware duurinspanning. “En dan vooral brood met wat zoetigheid, wat snel verteert. Kaas en vlees eet ik zeker vijf tot zes uur van te voren niet meer. Als er te veel vocht naar de maag gaat, krijg je ook last van dikker bloed in de  spieren.”

Marcel, die werkt op een varkenshouderij, kan op zijn zestigste de ontberingen van lange duurlopen, mountainbiketochten en hindernislopen nog prima aan, maar hij merkt het voortschrijden der jaren wel aan zijn lijf. “Dat zit’ em vooral in het herstel. Kon ik vroeger nog vijf keer per week vol gaan, nu moet ik dat beter doseren, want het herstel van een inspanning duurt langer naarmate je ouder wordt. En juist van dat herstel moet je het als sporter hebben. Dat omslagpunt ligt zo rond je 44e jaar.”

 

Wat hij nu sinds een paar jaar doet is gefaseerd trainen, op een schema van Herman Ijzerman  uit Ruurlo, die veel atleten traint. “Dan heb je een herstelweek op 33 % van je maximum, daarna een normale week op 50 % en vervolgens een opbouwweek van 70 tot oplopend 100 %, afhankelijk van het moment dat je wilt pieken in een wedstrijd. Ik merk dat ik daar veel baat bij heb, ik kan de snelle jongens nu langer bijblijven. Als je altijd maar op je max traint, breek je meer af dan je opbouwt.”

 

Tips voor sporten in de kou

We beperken ons hier tot lopen. Voor fietsen en schaatsen gelden meer specifieke adviezen, onder meer voor materiaal en kleding.

 

– Denk aan warming up, kan ook prima binnen
– Meerdere lagen kleding, laagjes lucht isoleren. Thermo-ondergoed dat ademt, vocht afvoert, tweede laag isoleert warmte, buitenlaag = waterafstotend jack

– Handschoenen aan, muts op (40 procent van de warmte gaat via je hoofd weg). Sokken van vochtafvoerend materiaal; niet van katoen, dat houdt vocht vast (blaren)

– Vocht en eten op peil houden (energiereep). ’s Winters sporten zorgt voor een hoger calorieenverbruik omdat het lichaam dan meer moeite moet doen om zijn temperatuur op peil te houden.

– Begin met je training tegen de wind in, zodat je op de terugweg de wind mee hebt. Anders zweet je eerst en koel je vervolgens af.

– Kleed je ook niet te warm. Je moet het iets te koud hebben als je begint te lopen. Doe dus alsof het 5
graden warmer is en kleed je daarop. Bij een wedstrijd minder warm kleden dan in training.

– En het belangrijkste: geniet! Van de natuur, de rust en het knisperen van de verse sneeuw. En denk bij
moeilijke momenten aan de beloning straks, een warme douche, hete chocolademelk of een kom snert.

 

Kledingaviezen van de Survival Beltrum

– Gebruik geen tape om de broekspijpen af te sluiten in verband met het afknellen van bloedvaten.

– Draag strakke nylon/lycra kleding, eventueel thermo-ondergoed eronder.

– Altijd sokken dragen in verband met de schurende werking van zand en water.


Strak zittende schoenen met terreinprofiel. Veters strak aanhalen. Liefst een dubbele knoop in de
veters leggen. Schoenen met spikes zijn niet toegestaan.

 

Keiloop Meddo

Op zondag 30 december wordt de 34e editie van de Keiloop in Meddo gehouden. Geschikt voor lopers van alle niveaus en leeftijden. Om 10.00 uur gaan de eerste lopers van start van de 1 km (voor kinderen t/m 9 jaar) en de 3,2 km.

De 5,5 km start om 10.30 uur en de lopers van de 10 km en de halve marathon vertrekken om 11.30 uur. Er wordt weer gelopen met chips zodat de tijd van iedereen nauwkeurig geregistreerd kan worden.

Via www.scmeddo.nl kun je je vooraf inschrijven tot 28 december. Dit bespaart de organisatie veel werk en jezelf 1 euro. Na-inschrijven kan op de dag van de loop.

 

Survival Beltrum

30e editie, zondag 6 januari

Vanaf 9.15 u: open NK lange run (22 km), hele run recreatief (individueel en koppels), halve run recreatief (13,5 km, individueel en groepen 4 pers.), jeugd 15-17 jaar (13,5 km), jeugd 12.14 jr en 10-11 jr (6 km). Start vanaf het Mariaplein.

 

www.survivalbeltrum.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen