Vriendin Juliana zat twee jaar ondergedoken in Kotten

25 maart 2020

Schuilplaats na 75 jaar nog in originele staat
Door Wim Ruesink
Het zijn heden ten dage zeldzaamheden, schuilplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog die nog compleet intact zijn. In de Winterswijkse buurtschap Kotten pal aan de Duitse grens is er nog zo één, precies zoals die ruim 75 jaar geleden er ook al was. Henk Stemerdink (60) vertelt over de bijzondere plek in zijn toenmalig ouderlijk huis, genaamd Seybel.
Henk: “Mijn opa had een schuilplaats gemaakt boven het deel waar de koeien in de winter verbleven. De plek was helemaal door strobalen omgeven. Het luik dat toegang gaf tot de plek was voor het oog geheel weggewerkt. Er hebben verschillende mensen gebivakkeerd op de boerderij om zich schuil te houden. Als het kon ging men ook wel eens naar beneden. In de groentetuin was een schuilkelder gemaakt voor bij bombardementen.”
Are you Heini?
”Begin jaren 70 liep ik buiten toen er opeens een auto met buitenlands kenteken het erf op reed. Er stapte een dame uit die aan mijn vader vroeg: “Are you Heini?” Pa kinkte. Ze vertelde dat ze een vriendin was van Els die hier in de Tweede Wereldoorlog was ondergedoken. De vrouw vertelde, tot onze verrassing, ook over de directe vriendschap die Els had met het koningshuis, middels Juliana. Els was destijds na twee jaar Kotten via Zwitserland naar Amerika gevlucht en woonde daar sindsdien. Els was erg benieuwd hoe het nu was in Kotten en wilde graag foto’s van de plek waar ze ondergedoken gezeten had. Er werden foto’s gemaakt en er werd in het Engels (voorzover we dat konden spreken) en met gebarentaal wat verteld over waar Els ondergedoken had gezeten. Hierbij vertelde de Amerikaanse vrouw weer over de vriendschap tussen Els en ‘Juul’ (directe vriendinnen van Juliana noemde haar Juul of Juultje). Els, Nederlandse, zat zo’n twee jaar lang bij ons ondergedoken met een andere persoon van wie we de identiteit niet meer weten.”

Dit verhaal kwam tot stand dankzij Henk Stemerdink en de huidige bewoners van Seybel.

Boekje geeft mooi beeld van leven op de grens

Henk Stemerdink maakte in 1984 een geïllustreerd boekje ‘Grens’, dat een mooi beeld geeft van hoe zijn voorouders in de boerderij op de grens woonden rond de Tweede Wereldoorlog. Op de luchtfoto wordt de ligging van het huis goed weergegeven.
Na de oorlog stond de boerderij in een zogenaamde verboden strook. De grens werd streng bewaakt en op veel plaatsen werden er prikkeldraadversperringen aangebracht. Jarenlang hadden de Stemerdinks een verblijfsvergunning voor hun eigen woning nodig.
Ook maakt Henk in dit boekje gewag van een bijzondere vondst die hij in 1984 deed. Op de zolder van de boerderij vond hij in een plunjezak met daarin een stapeltje brieven afkomstig van Duitse soldaten die in het voorjaar van 1945 ingekwartierd werden. Zo’n 40 jaar lang lagen de brieven op de zolder zonder dat iemand er weet van had.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen