Waar zijn ze gebleven, de ijscokarren?

30 juli 2019

Door Wim Ruesink

Waar zijn ze toch gebleven, al die ijscokarren met hun rinkelende bellen, die je vroeger bij warm weer in de staat hoorde?
IJs eten we het hele jaar door (zo’n 8 liter per persoon per jaar), maar vooral in de zomerperiode zoals nu. IJs is niet iets van de laatste decennia, ook de oude Romeinen waren al gek op ijs, ze kwamen zelfs met de sorbet op de proppen. Zoals vele plaatsen kent ook Winterswijk kent een rijke ijsgeschiedenis. Niet zo gek voor een plaats met een winterse naam, waar ook de letters ij en s inzitten. Wie herinnert zich niet Opa Berends aan de Vredenseweg waar je voor een dubbeltje ijs kon kopen. En Kobus op de Beuzenes, of ijssalon Te Selle in het Woold, zomaar een paar plekjes. Ook de vele uitspanningen in de omgeving van Winterswijk verkochten ijs. Een glijbaan en ijs waren de vaste ingrediënten voor een meer dan geslaagde zomerse zondagmiddag.
Dan had je ook nog de talloze ijscokarretjes die op zomerse dagen door Winterswijk en omgeving reden. Bij de Steengroeve, Bekendelle, Jachthuisbos en op talloze andere plaatsen kwam je ze tegen. Sinds een vijftal jaren is echter de laatste ijsventer uit het Winterswijkse straatbeeld verdwenen. Maar niet getreurd, het dorp kent in het centrum meerdere ijssalons waarvan er eentje zelfs een regionale aantrekkingskracht heeft. Ook snackbars, supermarkten en tankstations verkopen volop ijs. Het buitengebied kent ook nog de verkoop van boerenijs, niet te versmaden ambachtelijk ijs. Mooi om te zien dat ook de plaatselijke verzorgingshuizen ijsmiddagen houden. Het college van Winterswijk pakte in de tropische zomer van 2018 ook flink uit met ijs, ouderen in de verzorgingshuizen kregen een ijsje.

Ouderen houden het bij traditionele smaken
Waar de jeugd gek is op nieuwe ijssmaken, exotische varianten, vele kleuren en hippe namen houden ouderen het vaak bij het bekende. Smaken als chocolade, banaan of vanille. Ook een sorbet, softijs en waterijsje gaat er best in bij ouderen.

Vergunning nodig?
Vergunning nodig voor ijsverkoop in Winterswijk? We vragen het aan de gemeente Winterswijk die ons het volgende laat weten: “Er zijn voor deze zomer geen standplaatsvergunningen aangevraagd of verstrekt voor de verkoop van ijs. Wanneer het overigens gaat om een mobiele ijskar, die door de wijk rondrijdt, dan is dit ook niet nodig. Dit valt dan onder ‘venten’ en dit is vergunningsvrij onder de voorwaarde dat de verkeersveiligheid niet in gevaar wordt gebracht of het verkeer ernstig gehinderd wordt.

Een standplaats is, anders dan venten, het innemen van een vaste plek in de openbare ruimte met als doel goederen te koop aanbieden. Het verstrekken van een standplaatsvergunning is altijd maatwerk, maar de standplaats moet altijd veilig worden ingenomen. Er mag dus geen hinder of gevaar voor het verkeer zijn. Bij standplaatsen voor de verkoop van ijs speelt dit niet, maar voor veel andere standplaatsen is ook brandveiligheid een vereiste. Verder moet de omgeving schoon worden gehouden. Tenslotte kan de geldende bestemming ter plaatse van belang zijn”, aldus de woordvoerder.

Foto’s: Oud-Winterswijk

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen