Wassink, de eeuw van een slager

1 oktober 2019

Door Jan Ruesink

Volgende week donderdag is het precies honderd jaar geleden dat Jan Willem Wassink een slagerij begon aan de Zonnebrink nr 1. Drie generaties verder is de zaak op diezelfde plek nog springlevend. “Alles zelf gemaakt” en “altijd blijven vernieuwen” hebben een trouwe klantenkring opgeleverd, die tot ver buiten Winterswijk reikt. Want zeker voor oud-Winterswijkers smaken de Hausmacher, bloedworst en nägelholt toch een beetje naar hun geboortegrond.
Door Jan Ruesink
Het is letterlijk en figuurlijk altijd de slager om de hoek gebleven. Want ook na een eeuw karbonades en pondjes half-om-half, klinkt bij slagerij Wassink op de hoek van de Zonnebrink en de Verlengde Ratumsestraat nog steeds het vertrouwde ‘mag het iets meer zijn’. Maar in veel andere opzichten is Wassink met zijn tijd meegegaan. Met veel gemakkelijke kant-en-klaar producten en een uitgebreid assortiment maaltijden, een website en in de winkel beeldschermen met het wereldnieuws en het weer. “Want die zijn altijd een mooie aanleiding om even een praatje aan te knopen met de klant. Dat hoort erbij, je hoeft hier niet binnen vijf minuten weer buiten te staan”, zegt Bert (40), de vierde generatie Wassink die de slagerij sinds 2005 met zijn vrouw Kasja runt.

Herkenbaar vlees
Wassink is een van de nog maar twee zelfstandige slagerijen die Winterswijk telt. Een halve eeuw geleden waren dat er nog achttien, maar de meeste slagers zijn ten onder gegaan aan de concurrentie van de supermarkten of doordat ze geen opvolger hadden. Wat is het geheim van Wassink dat zij het wel volgehouden hebben? Bert: “Eenvoudig en kwalitatief goed vlees. En dat we alles in eigen huis maken en ons vlees van dichtbij halen, van kleine slachterijen in Lichtenvoorde en Twente. De runderen lopen in de wei en de varkens worden diervriendelijk grootgebracht. Herkenbaar vlees, waarvan we weten wat erin zit.”
Vader Wim (68), die ook nog steeds fulltime in de zaak werkt ziet het zo: “We zijn altijd blijven vernieuwen. Dat begon al bij mijn opa. Hij opende als 19-jarige knaap als eerste in Winterswijk een gecombineerde runder- en varkensslagerij, in een dorp waar alleen spekslagers en vooral Joodse runderslagers waren. Hij was ook de eerste met een eigen koeling, de anderen gebruikten daarvoor nog steeds het ijshuis van David Gans. Ook opende hij in 1929 al een filiaal. Aan de Waliënsestraat, waar toen grote plannen waren voor een kanaal, tramlijn en haven.” Die nevenvestiging werd in 1991 gesloten. Want ook dat hoort bij vernieuwing, het afscheid nemen van dingen die niet meer lopen. Zo is Wassink gestopt met het aan huis verzorgen van buffetten, omdat dit te arbeidsintensief werd in met name de weekends en ook laat de slager geen eigen wild meer schieten in Duitsland of Polen.
Worstmakerij
Slagerij Wassink is regionaal een grote speler geworden vooral door de faam die het opbouwde met de eigen worstmakerij. Aanvankelijk waren dat er nog maar enkele variëteiten, maar inmiddels worden er zeventig tot tachtig soorten runder- en varkensworst gemaakt. Waar zoon Bert het liefst in de winkel staat, is vader Wim bij voorkeur in de worstmakerij. Hij deed succesvol mee aan wedstrijden, waarin hij het tot beste worstenmaker van het land schopte, hij was jurylid en examinator.
Ook het tijdig inspringen op veranderende consumentengewoontes hield de trouwe klantenkring vast. Van de kennismaking met buitenlandse vleessoorten en de opkomst van het barbecueën tot de opmars van makkelijk en kant-en-klaar te bereiden vlees. Tegenwoordig scoort de zaak goed met maaltijden, waarvan er wekelijks zo’n duizend worden bereid. Zelfs de vegaburger heeft zijn plekje veroverd tussen het ‘echte’ vlees, “al is dat voor ons wel een bijproduct”, weet Bert. “We merken nog niet veel van de trend naar vegetarisch eten of flexen, maar je moet het natuurlijk wel bieden voor gezinnen waar een of meer mensen geen vlees eten.”
Duurzaam
De nieuwste trend, de groei van duurzaam en ecologisch verantwoord vlees zou zelfs weleens in het voordeel van Wassink kunnen werken, “want”, zegt vader Wim, “we weten precies wat we inkopen en we laten het vlees niet de hele wereld over slepen. We gebruiken ook bijna alles van wat we inkopen, er wordt nauwelijks iets weggegooid en in ons vlees zitten ook geen toevoegingen, zoals je die in de kleine lettertjes van de supermarkt-verpakkingen kunt lezen.”
Dat neemt niet weg dat ook Wassink wel ‘magere’ tijden heeft gehad. De opkomst van de supermarkt, waar je alles in één stop kunt inslaan en waar de kiloknallers je om de oren vliegen, heeft de slagerijsector de nodige omzet gekost. Wim: “Ons antwoord daarop is altijd geweest: vernieuwen. Gelukkig vragen klanten ook steeds meer over het product en de bereiding, zodat we weten wat ze willen. En we zijn altijd met nieuwe recepten blijven komen. Met hulp van de kruidenfirma’s ontwikkelen we voortdurend nieuwe producten, maar ja, dat is altijd maar een tijdelijke voorsprong, want de supermarkten zijn de Chinezen van Europa. Die doen alles vroeg of laat na.”

Oud-Winterswijkers
Dat beleid van vernieuwen en toch vasthouden aan kwaliteit en tradities heeft Wassink een klantenkring opgeleverd die van generatie op generatie met de eigenaren is meegegroeid. Zelfs veel oud-Winterswijkers komen met volksfeest nog graag even binnenwippen voor een balkenbrij of nierbrood. Oud-minister Bram Stemerdink, geboren in de Iepenstraat, reist ook nog weleens vanuit Den Bosch af voor een bloedworst, net als kinderboekenschrijfster Nannie Kuiper ook weleens in de zaak komt. Wim: “We hebben ook klanten tot in Zeeland en Friesland, die worst bij ons bestellen. Die sturen we dan dinsdag of woensdags vacuümverpakt op, zodat we zeker weten dat het voor het weekend bezorgd wordt.”
Het 100-jarig jubileum van slagerij Wassink op 10 oktober wordt sober gevierd. Met de tien personeelsleden wordt later nog wel iets georganiseerd, maar “wij zijn niet zulke uitbundige feestbeesten”, zegt Bert. Een aanvraag om, zoals bij eeuwfeesten wel vaker wordt gedaan, om hofleverancier te worden heeft Wassink ook niet ingediend, “want dat is voor ons een te intensief traject met veel voorwaarden.”
Liever steekt Bert zijn energie in het contact met de klant. “We leggen graag uit hoe je het vlees bereidt, want daarin zit voor ons ook de meerwaarde. En natuurlijk een geintje op zijn tijd, want er zitten wel wat lolbroeken bij, hoor. Daar doe ik graag aan mee, want je moet wel elke dag lachend naar je werk kunnen.”

De toppers van Wassink
Enkele specialiteiten die van oudsher veel verkocht worden in de zaak (in willekeurige volgorde)
– Hausmacher, gekruid varkensvlees voor op brood of bij de borrel.
– Grove verse worst, varkensworst met een grove structuur.
– Balkenbrij, oud gerecht voor beleg, gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van het varken, met boekweitmeel en kruiden.
– Bakleverworst, van o.m. varkenslever, boekweitmeel en kruiden.
– Nägelholt, aan de lucht gedroogd rundvlees.
– Nierbrood, gekookte varkensniertjes met o.a. zwoerd, rugspek en kruiden.
– Preskop, of hoofdkaas, beleg van varkensvlees van vooral kop, staart en oren.
– Pavantriham, een Nederlandse variant op de Parmaham.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen