Waterschap neemt maatregelen vanwege droogte

2 juli 2018

DOETINCHEM – Het Waterschap Rijn en IJssel heeft vandaag maatregelen bekendgemaakt vanwege de aanhoudende droogte. De Achterhoek is momenteel een van de droogste gebieden van het land.

Zo gaat het schap verscherpt controleren op het onttrekken van oppervlaktewater van beken en rivieren. Oppervlaktewater mag onttrokken worden zolang er nog water over de eerstvolgende stuw gaat en mits de onttrekking is gemeld bij en/of vergund door het waterschap. Veel beken zijn inmiddels afvoerloos geworden. Daar mag dus geen water meer uit onttrokken worden. Voor gemelde en/of vergunde grondwateronttrekkingen gelden momenteel geen aanvullende beperkingen.

Door de hoge temperaturen zetten de stalen brugdelen van de ophaalbruggen over de Oude IJssel uit. Om te voorkomen van bediening van de bruggen niet meer mogelijk is worden de bruggen bij Hoog en Laag Keppel sinds afgelopen weekeinde gekoeld met koeler oppervlaktewater. Mogelijk worden komende week nog meer bruggen gekoeld.

In verband met de dalende waterstand op de Gelderse IJssel worden vanaf dinsdag 3 juli in de sluis bij Doesburg geen schepen geschut langer dan 55 meter. Dit is om schade aan sluis en schepen te beperken

Botulisme
De watertemperatuur van beken en sloten loopt verder op. In warmer water zit minder zuurstof. Dit kan vissen fataal worden. Door de hoge temperatuur neemt ook de kans op andere waterkwaliteitsproblemen, zoals blauwalg en botulisme, toe. Het waterschap adviseert mensen die willen gaan zwemmen de waterkwaliteit van de officiële zwemwaterlocaties te controleren op www.zwemwater.nl. Ziet u ergens dode vissen of watervogels? Meld het bij het waterschap. www.wrij.nl.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen