Elke week rondleiding met het joodse verhaal in synagoge

20 juli 2017

WINTERSWIJK – In de synagoge van Winterswijk wordt in juli en augustus elke dinsdagavond het joodse verhaal van Winterswijk verteld en getoond. Achter de gebouwen aan de Spoorstraat gaat een groot aantal verhalen schuil, die vanaf 19.00 uur worden verteld tijdens een anderhalf uur durende rondleiding.
De synagoge wordt in het Jiddisch ‘sjoel’ genoemd, afgeleid van het Duitse woord ‘Schule’. Een synagoge is namelijk een soort school, een plek om te lezen en te onderwijzen uit de Thora, die de grondslag vormt van het joodse geloof. Pal naast de synagoge staat een schooltje met twee klaslokalen – ook de joodse kinderen werden in het geloof onderwezen. Achter de synagoge, enigszins verstopt, staat het mikwe, het rituele badhuis. Het synagogecomplex omvat verder ook een woning, waar de gazzan, de voorganger en leraar van de gemeenschap woonde. Ook is er een begraafplaats, dit tot het eind van de 19e eeuw in gebruik is geweest. In het hoge gras zijn nog acht grafstenen te vinden.
De gebouwen herinneren aan de eens bloeiende joodse gemeenschap van Winterswijk, die meer dan 300 mensen omvatte. De gemeenschap leeft voort in de verhalen: over veehandelaren en slagers, over kinderen en hun ouders, over de wekelijkse gang naar de sjoel, over koosjer eten en de uitvoeringen van de joodse toneelvereniging. En verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de massamoord. Van de Winterswijkse joden overleefden enkele tientallen de verschrikkingen van de Holocaust. De joodse gemeenschap telt nu nog maar ene handvol mensen. Het is nog steeds gelukt om de synagoge van Winterswijk in stand te houden.
Deze verhalen van en over de joodse Winterswijkers worden in de zomermaanden elke dinsdagavond verteld. Wie op die avond om 19.00 uur bij de ingang van de synagoge (Spoorstraat 32) klaar staat krijgt ze te horen. De bijzondere rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en kost €4,50. Aanmelden is niet nodig. Tijdens de rondleiding wordt de geschiedenis van joods Winterswijk verteld en is de sjoel van binnen te bekijken. Alle mannelijk bezoekers moeten in de sjoel hoofdbedekking dragen. Er zijn keppeltjes aanwezig, maar ook zelf meegebrachte hoofddeksels, zoals een pet, zijn toegestaan.
De
culturele activiteiten in de synagoge van Winterswijk worden georganiseerd door de Mr. F.W. Voorink Stichting. Rondleidingen voor groepen alleen mogelijk op aanvraag. Kosten 4,00 per persoon + 30 euro voor de rondleiding. Meer informatie daarover is te vinden op www.synagogewinterswijk.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen