Elke week trekvogels tellen

25 november 2017

Bovenop de oude vuilnisbelt tussen Driemarkweg en Eekelerweg kunnen bijna elke week leden van de Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek worden aangetroffen. Zij tellen vanaf een half uur voor zonsopgang tot twee uur daarna alle vogels die over de oude belt vliegen. Dat kunnen er heel veel zijn. Zoals op 13 oktober toen er 7508 exemplaren van 33 verschillende soorten geteld werden. Vooral de vinken trokken in grote aantallen over. Er werden er 6935 geteld. Die kwamen niet allemaal in één keer over, maar in kleine groepjes. Daardoor waren de tellers Juun Timmerman en Robert Kwak tweeënhalf uur lang voortdurend bezig.

Robert Kwak op de trektelpost

De piek van de najaarstrek is inmiddels geweest. Toch gaat het tellen door tot 31 december. Eind november zijn alle vinkachtigen al richting zuiden verdwenen, maar de verschillende soorten ganzen,  houtduiven en kramsvogels zijn dan nog volop te zien. Twee jaar geleden was ik een keer op 27 november op de belt. Er kwamen toen grote groepen houtduiven over: 700, 400, 110 zelfs 1600 exemplaren. Allemaal duiven, die naar het zuidwesten trokken. “Het merendeel overwintert op Noordfranse akkers”, vertelde Robert Kwak.  Een groep daalde neer tussen de maïsstoppels honderd meter verderop. De akker zat ineens vol met wittige stipjes. De duiven pikten er de achtergebleven maïskorrels op, maar ook onkruidzaden. Nuttige vogels, die houtduiven. Ik vond het een imposant gezicht.

Vuilnisbelt

Toch waren dit nog niet eens zeer grote aantallen. Bij de tellingen zijn wel eens meer dan tienduizend duiven gesignaleerd. De leden van de Vogelwerkgroep tellen al vanaf de jaren zeventig. Minimaal één keer per week, al zou Kwak die het vaakst op de trektelpost is te vinden wel vaker willen tellen. De werkgroepleden hebben daar echter niet altijd tijd voor. Kwak zelf overweegt wel dit keer na oudejaarsdag door te gaan met de tellingen. Er is immers het hele jaar vogeltrek. Ergens in februari en maart wordt de trek-richting omgedraaid. Dan komen er weer steeds meer soorten en exemplaren vanuit het zuiden over de oude vuilnisbelt gevlogen.

 

De ganzen die in november overvliegen zijn vooral grauwe ganzen en kolganzen. Ze komen uit Scandinavië en Rusland. Steeds grotere groepen blijven er in de winter in Nederland hangen. Kleinere groepen blijven sinds een jaar of twintig zelfs het gehele jaar en broeden hier. Zo broeden er weer grauwe ganzen in het Korenburgerveen. De overwinterende groepen kunnen vooral gezien worden in het Bessinkgoor en het Grote Goor in Corle en in het Meddose Veld ten zuiden van het Zwillbroekse veen. Ze genieten daar van het vette gras dat er dankzij de boeren groeit. Die waarderen deze wintergasten niet altijd. Ze kunnen er echter een schadevergoeding voor krijgen. Hier en daar klinkt zelfs al de roep om ze te bestrijden. Merkwaardig. Gaat het eindelijk weer goed met de gans, wordt dat weer vervelend gevonden.

 

In principe wordt er tot 31 december elke vrijdagmorgen geteld. Wie er een keer bij wil zijn kan vanaf een half uur voor zonsopgang naar de belt gaan. Soms wordt er echter op een andere dag geteld. Voor de meest actuele informatie hierover kunt u een mail sturen naar

b.harfsterkamp@gmail.com


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen