Wichelroedeloper Bertie Houwers: er is meer dan het zichtbare

25 november 2017

Korte metten met schadelijke stralingen

Langzaam en met geconcentreerde blik loopt Bertie Houwers over de akkers rondom zijn boerderij. In zijn handen een V-vormig stukje metaal: een wichelroede. Eerst gebeurt er niets, Bertie loopt zwijgend verder. Dan ineens is er beweging. De punt van het metaal buigt omlaag. Bertie houdt zijn pas in en wijst naar de grond: ,,Hier zit een waterader.”

Het lijkt hocus pocus en Bertie weet dat veel mensen er zo tegenaan kijken. ,,Ik snap dat wel. Je ziet iets waarvan je denkt: hoe kan dat nou?” Zelf heeft hij wichelroedelopen nooit vreemd gevonden. Als kind al brak hij twijgjes van de bomen, spleet ze in de lengte tot een V-vorm en liep ermee rond tot hij op ondergrondse wateraders stuitte doordat het twijgje omlaag wees. ,,Het was een spelletje, het zei me verder niet veel.”

Hij herinnert zich dat zijn opa vroeger op deze manier naar grondwater zocht om een waterput te slaan voor het vee. ,,Dat deden er wel meer, er was niets raars aan.”

Het was ook niet iets om je werk van te maken of om op een andere manier aandacht aan te besteden. Bertie werd dan ook boer, net als zijn opa en zijn vader voor hem. ,,Nooit heb ik aan die keuze getwijfeld, niets zo mooi als boerzijn, vond ik. Die vrijheid, die heb ik nodig. Ik moet niet onder een baas werken, dat wordt niks.”

Op de boerderij in Ratum hield Bertie 80 melkkoeien en 120 fokzeugen. In het begin werkte hij samen met zijn vader, moeder en broer, later alleen. Het waren jaren van werken, werken en nog eens werken. Toen het te veel werd, deed hij de varkens van de hand. Dat bracht verlichting, maar nog steeds was het aanpoten. En hoewel Bertie uit volle overtuiging boer geworden was, begon er gaandeweg iets te veranderen. ,,De lol ging er af. Ik voelde ook steeds de druk van de zware financiering. Stoppen was geen optie, want wat moest ik dan?”

 

Slechte kamers

Intussen kampte zijn vrouw Joke al een tijd met vage klachten. Ze had pijn in haar gewrichten, soms zo erg dat ze niet wist waar ze het zoeken moest. Specialisten zagen de ontstekingen maar konden geen oorzaak vinden. Een alternatieve therapie bood verlichting, maar echt verder kwamen ze er niet mee. ,,De therapeut raadde aan de oorzaak in ons huis te zoeken en toen ging me ineens een lampje branden.” Bertie herinnerde zich plotseling dat de vorige bewoner van hun boerderij tegen zijn ouders iets had gezegd over ‘slechte kamers.’ ,,Ik weet nog dat hij ze aanwees en zei: daar moet je niet gaan slapen want dan kun je geen kinderen krijgen en als je daar gaat slapen krijg je last van je longen. Ik was destijds nog maar negen jaar oud maar kennelijk is het blijven hangen want ineens wist ik het weer. Ik dacht: zouden die klachten van Joke daarmee te maken kunnen hebben?”

Met de nodige scepsis vroeg hij iemand ‘uit het alternatieve circuit’ hun huis eens te controleren op verstoorde energiestromen. ,,Ik zag er eerst niks in maar ik dacht: baat het niet, het schaadt vast ook niet. Zelf ben ik  broodnuchter en moest niets van dat zweverige gedoe hebben.”

In en om huis bleken sommige plekken een soort spanning te vertonen. Een speciaal apparaat kon die disbalans weer opheffen. Bertie haalde zijn schouders op, het zou allemaal wel. Maar toen hij ’s avonds ging melken waren zijn koeien anders dan anders. ,,Zo traag en sloom, niet vooruit te branden. En toen ik na het werk in de keuken kwam, hing Joke slap over tafel. Ik dacht: wat zullen we nou hebben?”

Achteraf denkt hij het wel te kunnen verklaren. ,,Het ontstoren van huis en erf heeft voor ontspanning gezorgd. Als de spanning wegvalt, ben je eerst uitgeput. Pas daarna ga je je beter voelen.”

 

Vage klachten

En beter ging het. Gaandeweg knapte Joke op. De ontstekingen verdwenen, de pijnen ook. “En de koeien werden weer kwiek. Ik snapte er niks van. Ik bleef maar denken, hoe kon dit allemaal?” Bertie begon zich te verdiepen in de materie, ging zelf weer wichelroede lopen en vond nog meer energiestoringen. Het lukte hem ze weer in het gareel te krijgen.

De omgeving kreeg in de gaten dat er iets bijzonders gebeurde daar bij Houwers. Joke knapte op, slome koeien raakten weer goed aan de melk; kon Bertie met zijn wichelroede niet eens bij hen langskomen? Steeds vaker was Bertie onderweg om mensen of dieren met vage klachten te helpen. ,,Vaak kon ik wat betekenen, soms ook niet. Daar doe ik niet geheimzinnig over. Ik ga niemand wat op de mouw spelden.”

De combinatie met het bedrijf was pittig, maar kiezen voor het één of het ander kwam niet bij Bertie op. Tot hij een keer in het donker thuis kwam en vonken uit de stal zag schieten. ,,Joke en onze zoon waren bezig met de slijptol een ligbox stuk te slijpen omdat een koe zich eronder had vastgedraaid.” Ineens vielen alle puzzelstukjes op hun plek. ,,Ik wilde niet dat anderen verantwoordelijk waren voor zulke dingen als ik er zelf steeds niet was.” In één klap was hem duidelijk wat hij moest doen: stoppen met melken. Hij verkocht zijn koeien en wist het meteen zeker: ,,Dat was de juiste keuze.”

 

Schadelijke straling

De stal mocht dan leeg staan, verhuizen naar het dorp is geen moment in hem opgekomen. ,,Ik heb ruimte nodig, de natuur om me heen.” Daarom hield hij het land rondom de boerderij in gebruik. ,,Het is goeie grond, de maïs doet het hier altijd bést.”

Bertie ging zich volledig toeleggen op de effecten van schadelijke straling uit de bodem. ,,Sommige mensen en dieren, maar ook gewassen, kunnen daar flink last van hebben.” Bertie spoort de stoorzenders op en maakt ze onschadelijk met een zelf ontwikkeld natuurkundig instrument.

Hij vertelt, legt uit en doet voor, alles op zijn eigen rustige manier. Geen moment neigt zijn verhaal naar hekserij of zwarte magie. Hij is en blijft die nuchtere Achterhoeker, maar hij gelooft inmiddels in meer dan alleen het zichtbare. Lachend: ,,Natuurlijk vroegen mensen in mijn omgeving zich af of ik niet een beetje de weg kwijt was, maar er zijn geen vriendschappen door kapotgegaan.” Hij wil het ook niemand opdringen, wie er niet aan wil, wil er niet aan. ,,Dan praten we gewoon over wat anders.”

 

Dit artikel verscheen eerder in het blad Landleven


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen