Willy Bonnink-Naves, bekend van het weer op tv

20 december 2018

‘Ik kijk altijd weer uit naar de winter’

 

Weerfoto’s uit Winterswijk zijn regelmatig op televisie of weerwebsites te zien. Meerdere plaatsgenoten trekken er, weer of geen weer, op uit om een mooie sfeerplaat te maken in de omgeving. Bekende namen die dan voor heel Nederland in beeld verschijnen zijn Gé Ensing, Gerdien van der Veer, Henk Wiggers en de laatste tijd ook Karin Klein (op RTL4). Maar onbetwiste winnaar is Willy Bonnink-Naves. “Het is vooral een gevoelskwestie, ik heb er geen cursus voor gevolgd.”

Door Jan Ruesink

 

Heel Nederland heeft haar naam wel eens in beeld zien verschijnen. ‘Willy Bonnink, Winterswijk’, is regelmatig te lezen onder de sfeervolle weerfoto’s die de Gerrit Hiemstra’s en de Willemijn Hoeberts van deze wereld tonen bij het weer van vandaag. En bij miserabel weer steevast gevolgd door de onvermijdelijke zin: “Het leverde in ieder geval weer fraaie plaatjes op.”

Willy Bonnink-Naves (66) uit Winterswijk is al twaalf jaar een van de vaste leveranciers, die altijd goed zijn voor een rake foto.  Haar foto’s zijn te zien bij onder andere NOS, Omroep Gelderland en TV Slingeland. Vroeger ook wel bij het RTL-weerbericht, “maar daar ben ik mee gestopt omdat ze daar toch vooral foto’s van de kust en het strand meenemen, terwijl het in de rest van Nederland vaak heel ander weer is.”

 

Het geheim van een goede weerfoto? Willy: “Wat ze bij de tv graag willen, dat is vooral een gevoelskwestie. Je moet in ieder geval het weerbeeld van die dag goed weergeven,  maar er komt ook wel geluk of toeval bij kijken.  Techniek komt pas op de tweede plaats, want ik heb er helemaal geen cursus voor gevolgd en ga meestal op pad met een piepklein cameraatje. Ik fiets of loop vaak met de hond en dan past dat toestel gewoon in m’n jaszak of fietstas. En het valt niet zo op. De meeste mensen geloven het niet bij het zien van de camera, wanneer ze me toevallig tegenkomen en ze beginnen dan te lachen: ’Doe je dat daarmee?’   Je moet er soms wel vroeg voor opstaan. Zeker als je die mooie ochtendnevels wil vastleggen.”

 

“Zelf ben ik dol op de natuur en kan nooit lang binnenzitten. Ik kijk altijd weer uit naar de winter, dat zat er van kinds af aan al in. Het kan hier zo mooi zijn als het landschap wit bevroren is of onder een dik pak sneeuw ligt. Ik kan er ook van genieten als ik kinderen met hun sleetjes van de BH-bulten aan de Ravenhorsterweg af zie glijden. Dan sta ik klaar met mijn camera. Maar je moet tegenwoordig wel oppassen in verband met de privacy, dus ik fotografeer de kinderen dan ook niet van voren.” Zelf wil ze trouwens liever niet op de foto, ook niet in deze krant, zegt ze. “Ik blijf liever op de achtergrond.”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen