Wim Klomps: ‘Jammer dat bedrijven afhaken bij corso’

24 juli 2017

Wim Klomps (65) uit Huppel kan er nog altijd met veel voldoening op terugkijken. Als jonge carrosseriebouwer bij de firma Hoekstra was hij begin jaren zeventig steeds betrokken bij de bouw van de corsowagens van zijn bedrijf. Hij trok de kar zelfs letterlijk, want – zoals op een van de foto’s te zien is – hij bestuurde altijd de tractor die de wagen voortbewoog. “Zo kreeg ik alle reacties van het publiek goed mee. ‘Wat apart’, ‘zeker een wagen van Hoekstra’, dat soort geluiden, we hadden er echt een naam mee opgebouwd”.

Carrosseriebedrijf Hoekstra was namelijk de eerste die behalve abstracte thema’s ook draaiende constructies invoerde op zijn wagens. Klomps: “Ik merk nog steeds dat dat een heel moeilijk onderdeel is voor veel bouwers. Je moet daar echt kijk op hebben, wil het niet afbreken of gaan vastlopen. Gelukkig hadden wij die kennis natuurlijk wel”. Hoekstra beschikte namelijk over zowel smeden, timmerlieden als schilders en ze hadden alle materialen die daarbij horen. “Inderdaad, een ideale combinatie. In die tijd kon er ook veel meer. Als we staal nodig hadden, pakten we dat gewoon uit de stellingen en we hebben ook nog weleens een accu uit een vrachtwagen van een klant gehaald om de constructie aan te drijven”.

Er werd wel altijd buiten werktijd aan de wagens gebouwd. “Het mooie was dat je met anderen samenwerkte dan je vaste ploeg. Iedereen was ook gelijk, chef of niet. Dat schepte echt een band. Daarom is het ook zo jammer dat er nu amper of geen bedrijven meer aan het corso meedoen. Maar ja, iedereen wil tegenwoordig om 5 uur naar huis en het is overal veel zakelijker geworden”.
Ook bij Hoekstra (dat in 2011 de deuren sloot) stopten de corsobouwers na een aantal jaren. Klomps: “Zoals het zo vaak gaat, de een had er geen zin meer in en een ander geen tijd. Voor ons viel het corso ook altijd ongelukkig, omdat de bouwvak er tussen zat en je juist in die tijd aan de wagen moest bouwen.”

Klomps zelf zette zijn corsocarrière voort bij de Emmaplakkers en zijn neef Gerhard Klomps is nu een van de drijvende krachten achter de Corsoclub Meddo, die altijd goed is voor bijzondere en winnende creaties. “Het zit dus wel een beetje in de familie”, beaamt Klomps.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen