Winterdorpjes veroveren Winterswijkse huiskamers

20 december 2018

Wie op deze donkere dagen ‘s avonds eens door ons dorp loopt, zal het vast niet zijn ontgaan: een toename van winterdorpjes in de huiskamers. Ze zijn niet allemaal vanaf de straat te zien, maar met een beetje geluk zien we prachtig verlichte huisjes in winterse sferen bij de ramen staan. De redactie van dit blad nam een kijkje bij twee van de plaatselijke winterdorpliefhebbers; bij de familie Ten Dolle en de familie Kretschemer, beiden in Winterswijk-Oost.

 

Door Wim Ruesink

 

Al weer voor het elfde jaar heeft Henk in zijn ouderlijk huis een winterdorp gebouwd.  Zoon Henk is het brein achter het winterdorp bij de familie Ten Dolle . “Het is begonnen in 2008 met een paar huisjes en boompjes onder de kerstboom. Inmiddels is het winterdorp al zo groot geworden dat de kerstboom naar een andere plek in de kamer is verplaatst. Eind oktober begin ik altijd weer met de opbouw. Het geheel blijft staan tot begin januari. Het winterdorp krijgt er dit jaar een etage bij en ik heb een miniatuur draaimolen en een wafelkraam aangeschaft.

 

Alles op schaal van 1 op 10 en in totaal is het winterdorp enkel meters breed. Ik snuffel met name in tuincentra, op zoek naar nieuwe attributen voor het winterdorp. Boven en beneden in het dorp staan huisjes en op de onderstaande etage is een marktplein met allemaal kraampjes en enkele attracties zoals het reuzenrad en nu dus ook een paar attracties en een schaatsbaan. Het winterdorp heeft elk jaar drie onderwerpen. Van begin november t/m 5 december is het onderwerp Sinterklaas en daarna natuurlijk Kerstmis. Van 27 december tot 6 januari wordt het onderwerp oud en nieuw. Dan wordt alles weer afgebouwd en netjes in kisten opgeslagen.”

 

Rijdende treintjes

“Wanneer gaat het scherm omhoog?” Met enige regelmaat wordt deze vraag gesteld aan de familie Kretschemer, of zelfs aan de buren. “Mensen kunnen soms niet wachten om vanaf de straat te genieten van het winterdorp dat voor het raam staat”, aldus Kretschemer. ‘s Avonds laat gaat het scherm ervoor en morgens weer omhoog.”

Voor het raam staat een enorm winterdorp, prachtig verlicht. Treintjes rijden er rond, een heuse schaatsbaan, allerlei kraampje, huisjes, auto’s en veel kleine mensen, zelfs iemand die een sleetje voortrekt.  Aan de rand twee prachtig verlichte molens. Fraai verlichte boompjes, sneeuw, speeldoosjes en nog veel meer. Maar de taferelen beperken zich niet alleen tot het winterdorp voor het raam (wel voor de straatkijkers). De gehele woonkamer staat vol met winter taferelen, verlichte attributen en natuurlijk een schitterende kerstboom. “Ik ben er zeker wel een paar maanden mee bezig en dan alles weer opruimen na de feestdagen. Prachtig toch? Mijn moeder deed het vroeger ook al op kleine schaal. Als ik thuiskom ga ik eerst altijd even kijken, het verveelt nooit. En elk jaar er weer wat bij halen, meestal naar Intratuin in Duiven.“


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen