Winterswijk, het land van de bosgeelster

25 januari 2018

Op 27 januari ben ik weleens op pad geweest met een journalist van een landelijk dagblad. De aanleiding was de koudste dag ooit in Nederland. Dat was op de genoemde datum in 1942. Jaap Langendijk heeft toen een temperatuur van -27,4 graden in Winterswijk gemeten. Het leek de verslaggever aardig om op die dag rond te kijken in de natuur alhier. Koud was het niet, nat wel, want ik werd in de regen gefotografeerd onder een bloeiende hazelaar.

 

Hoe het met de temperatuur in de komende tijd zal gaan weet ik niet. Ik ken mensen die voor de derde week in februari alvast vrij hebben genomen, omdat er eindelijk weer een Elfstedentocht wordt gereden. Zo optimistisch ben ik niet. Ik wil dat ook niet zijn, want de winter sla ik het liefst over  omdat er dan buiten zo weinig is te zien. Voor de vogelliefhebbers zijn er de wintergasten, de vogels die vanuit het hoge noorden naar ons land komen. De plantenliefhebber kan zich vermaken met een enkele bloeiende plant, maar dat is wel zoeken.

 

Bekendelle
In februari begin ik een beetje te ontdooien. Het kan zijn dat de bosgeelster als een van de eerste voorjaarsplanten in bloei zal staan. Op de dag dat ik met de verslaggever naar de Bekendelle ging was er al een bosgeelster met knop. In dat jaar was er sprake van vroege bloei. Gemiddeld genomen begint dit bolgewas  tussen eind februari en half maart te bloeien. Het is een lelieachtige met gele bloemen, die je in de beekbossen langs de Boven-Slinge kunt vinden, maar ook nabij de Slingeplas in Bredevoort. Dat komt omdat de bolletjes bij hoog water door de beek mee worden genomen en verderop langs de oever worden neergelegd. De Bekendelle is de plek waar die het meest gezien kan worden. Zelfs zoveel, dat Winterswijk soms het land van de bosgeelster wordt genoemd.

De bosgeelster is een van de eerste voorjaarsplanten. Foto: Bernhard Harfsterkamp.

 

In de afgelopen tien jaar heb ik de bosgeelster twee keer al in februari in bloei aangetroffen. Er was ook één zeer koud jaar, waardoor de eerste gele bloemen pas begin april waren te zien. Dat is laat, heel laat. Dit jaar verwacht ik ze pas in maart, want het valt dit jaar nog tegen met de voorjaarsbloeiers. Daarnaast speelt ook een rol dat de groeiplaatsen in Bekendelle in januari met grote zandpakketten zijn overdekt, toen de Boven-Slinge er buiten de oevers trad. Toch zal ik vanaf half februari regelmatig over de lage oever van stenen naar houten brug wandelen. De eerste bloeiende bosgeelsterren wil ik niet missen.

 

Excursie
De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Oost-Achterhoek heeft een kwartaalblad, dat Gagea heet, de wetenschappelijke naam van de geelster. De afdeling is 100 jaar geleden opgericht in Winterswijk. In het jubileumjaar wordt er op zaterdag 24 maart een excursie gehouden langs de vindplaatsen van de bosgeelster in Winterswijk. De natuurliefhebbers hopen er dan veel te zien, schrijven ze in hun blad. “Hoeveel? Dat hangt af van het weer dit voorjaar. Maar zien doen we ze! Nu al 100 jaar lang!” Fred Bos zal de excursie leiden. Vertrek om 14.00 uur vanaf De Storm.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen