Winterswijk kan in 2030 voor jong en oud het paradijs op aarde worden

4 februari 2019

We moeten helemaal niets doen aan die krimp

We krimpen. Dat wil zeggen, Winterswijk krimpt en er wordt ach en wee gebruld. Weliswaar staat ons dorp niet alleen, want de hele Achterhoek is een ideale afzetmarkt voor de rollator, maar toch: die vergrijzing en die uittocht van jong talent, we moeten er iets aan doen, zo is de teneur. Welnu, we moeten helemaal niets doen, we moeten alleen maar omdenken om het maar eens in de managementtaal van nu te zeggen.

Door André Vis

Op 1 januari telde de gemeente Winterswijk 70 inwoners minder dan op dezelfde datum in 2018. Dat is niet iets om heel erg zenuwachtig van te worden. Wat zijn nu 70 hoofden op een bevolking van een kleine 29.000 zielen? Zo’n 0,24 procent.

In september kwam er echter van datzelfde CBS een boeiender inkijkje. De heren en dames statistici hadden wat gegevens in de computer gegooid en voorspelden dat Winterswijk in 2030 zou terugvallen van 29.000 inwoners naar 26.700.  Dan praten we over 2300 mensen, ofwel 4600 handjes, die geen werk meer kunnen verrichten. Nuttig werk vooral.

Als ik omdenk, zeg ik: 26.000 inwoners – dat doet me denken aan het aantal inwoners van Winterswijk in mijn jeugdjaren. Dat schommelde ook rond de 26.000 en het was reuzegezellig in ons dorp met soms wat zeepsop in de fontein als een uit de hand gelopen Provograp en bovenal vreugde, vrolijkheid en vertier.

Niettemin wil ik best begrip opbrengen voor de nieuwe tijd vol rijkdom, weelde, smartphones en cabriootjes, maar laten de eisen die de westerse mens thans aan zijn leven stelt nu juist geen probleem zijn in Winterswijk. Het winkelaanbod, met een centrum om te zoenen, is royaal voldoende, en zal dat blijven zolang de Duitsers ons bezoeken op een van hun talloze vrije dagen. Winterswijk heeft zelfs een C&A; dus waar klaagt men over.

Daarnaast heeft het dorp voorgesorteerd op – als gevolg van de krimp – niet te financieren of te realiseren projecten van de toekomst. Zo is er een prachtig Gerrit Komrij College verrezen. Weliswaar gaat het mij aan het hart dat die goeie, ouwe RSG aan de Zonnebrink geen school meer is, dit neemt niet weg dat Winterswijk windbestendig is als de educatieve orkaan opsteekt. En het zal toch niet zo zijn dat een school wordt afgebroken, omdat er wat minder leerlingen de lokalen bevolken? Dan worden de vrijstaande delen benut voor kinderopvang, macrameeën voor gevorderden, dan wel als oefenruimte voor een Winterswijkse rapper.

En de zorg dan? Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix is mijn favoriete ziekenhuis. Steevast hoog scorend in allerlei onderzoeken, sinds enkele jaren met royale parkeergelegenheid, het restaurant is onlangs aangepast, kortom, welke krimp er ook mag komen, als u uw been breekt, bent u in goede Winterswijkse handen.

Dan de zaligheid dat er geen A1 langs het dorp raast, maar dat je in de Bekendelle kunt wandelen zonder kabaal van SUV’s en ander ongerief. Met de krimp in het achterhoofd hoef je niet bang te zijn voor een vierbaansaftakking van de N18 ter hoogte van Groenlo, dwars door het Rommelgebergte, achterlangs het ziekenhuis, richting Woold/De Haart en aansluitend op de N313 tussen Aalten en Bocholt, ten einde het Duitse achterland te ontsluiten. Geen schijn van kans op zo’n project: we houden Winterswijk rustig.

Al even opgetogen zijn we over de geneugten des levens. Winterswijk heeft een sterrenrestaurant op een locatie op nationaal erfgoed (zo bepaal ik bij deze) en kan dus nooit tegen de vlakte gaan of worden gesloten. Het Strandbad en Strandlodge zijn onderdeel van onze nationale cultuur en derhalve gevrijwaard van elke vorm van agressie middels bulldozers.

Ook op sportief vlak heeft Winterswijk de vlucht naar voren genomen. Twee voetbalcomplexen voor fusieclubs (er krimpt nu wat anders, namelijk mijn hart – nooit meer WVC, SKVW, de Boys, Fortuna enzovoort) waar menig BVO (zo heet tegenwoordig een eredivisieclub, BVO) een puntje aan kan zuigen. Die velden worden echt niet op de schop genomen, als er in 2030 toevallig honderd leden minder zijn. Kortom, ook onze nationale sport heeft toekomst in Winterswijk.

Tot slot, mensen, hebben we natuurlijk nog altijd De Storm; die goeie, ouwe Storm, die in mijn vocabulaire nog altijd het Cultureel Centrum heet, maar dat komt natuurlijk omdat ik destijds bouw en opening van de schouwburg heb  meegemaakt. Sterker nog, het ingestorte Feestgebouw waar het allemaal mee begon, staat nog op mijn netvlies. De Storm trotseert nu alles.

Kortom, Winterswijk kan krimpen wat het doet, het paradijs op aarde bevindt zich sinds mijn geboorte in het uiterste puntje van de Achterhoek en dat blijft zo (voor de jongeren onder ons, Winterswijk heeft zelfs wifi – dus ook voor jullie is bij krimp in de belangrijkste levensbehoefte voorzien). Het enige wat we moeten doen, is meer omdenken en dan in de richting van die grijsaards die in 2030 ons mooie dorp bevolken.

Zo stel ik het volgende voor om de rollatorgeneratie in Winterswijk te gerieven.

1.    Haal de Kinks naar Winterswijk alsof het weer 21 november 1965 is. Ray Davies leeft nog, Dave Davies ook, dus dat moet lukken

2.    Laat FC Winterswijk het ene jaar in het klassieke geel-zwart gestreepte shirt spelen met zwarte broek (WVC) en het volgende jaar in strak rood shirt met witte broek (de Boys). Dit alles uiteraard zonder shirtreclame

3.    Schrijf jaarlijks een poëzie wedstrijd uit voor de Grote Gerrit Komrijprijs met bij voorkeur het winnende gedicht uitgesproken vanuit het hart van Komrij’s biotoop, de Iepenstraat

4.    Schrijf jaarlijks een song contest uit voor de Grote Daniel Sahulekaprijs, en reik deze uit in Vosseveld waar ooit de Molukkers in barakken verbleven

5.    Heel Winterswijk Borduurt. Als eerbetoon aan ons tricot- en textielverleden slaat gans Winterswijk één dag aan het borduren (of haken, of punniken)

6.    De Grote Woordes plaatjesluisterdag. Net als destijds, met de hoornen tegen de oren gedrukt, luisteren de grijsaards naar elpees als The White Album, 461 Ocean Boulevard, Bridge over Troubled Water, alsmede het Concert voor Bangladesh en Woodstock. Plaats van handeling: het Cultureel Centrum

7.    De Ratumsestraat wordt in ere hersteld, dat wil zeggen: met, komend vanaf het Hobbyhuis, ouderwetse kinderkopjes doorlopend naar het Kronenhuis. Zoals het ooit was

8.    Nu we toch bezig zijn: Talamini wordt uitgekocht en Albrecht maakt een glorieuze rentree, inclusief de massa’s stof op de boeken, alsmede de niet-sluitende deur die je altijd, vlak boven de dorpel, met de voet  moest opentrappen

En zodoende, beste lezers, komen alle Winterswijkers die deze gouden tijden nooit hebben meegemaakt tot de conclusie dat ze ontzettend veel moois hebben gemist. Ze zullen iedereen ontzettend dankbaar zijn dat ze als gevolg van deze initiatieven een Winterswijk 2.0 beleven. Ja, ons dorp heeft ook in 2030 de toekomst, voor jong en oud. Gewoon een kwestie van anders denken.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen