Winterswijk mist zijn verdwenen sportevenementen

4 juni 2019

Na zes edities komt er in september geen vervolg van de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk. Het is niet het eerste grote sportevenement dat verdwijnt in Winterswijk. Te weinig vrijwilligers? Of ligt het aan de milieu-eisen, vergunningproblematiek, gebrek aan sponsoren of een tekort aan deelnemers? De 50+Krant licht een aantal verdwenen sportevenementen eruit, ging te rade bij enkele organisatoren van verdwenen sportwedstrijden en vroeg wethouder Elvira Schepers om haar visie.

Door Wim Ruesink

We hebben in Winterswijk schitterende sportaccommodaties waar heel veel gebeurt. Ook is er veel plaatselijk sporttalent te bespeuren. Maar sportevenementen buiten de sportaccommodaties, die worden spaarzamer. Winterswijk had een wielerronde van allure en een grote, landelijke motorcross in het Rommelgebergte. Op beide evenementen kwamen duizenden toeschouwers af. Ook de landschapsmarathon, de NinaRun en de Nieuwjaarsduik Hilgelo, om er maar een paar te noemen zijn van de kalender verdwenen. Intussen bewijzen niet-sportgebonden evenementen zoals het Bevrijdingsconcert, Wenters Ballooning , het Steengroevetheater en de Trekker Trek in Meddo wel hun bestaansrecht.

Motorcross Rommelgebergte
Tot voor kort werd er één keer per jaar nog een streekcross  gehouden, maar die stond in het niets bij de crosswedstrijden uit de jaren 60/70 die de WIMAC organiseerde.  Duizenden baanden zich toen een weg naar de vermaarde crosses in het Rommelgebergte. Enorme bergen kortingskaartjes, uitgedeeld door een plaatselijk garagebedrijf, lagen voor de kassahokjes waar de rij wachtenden bleef aanzwellen.  Mannen als Gerrit Wolsink alias de vliegende tandarts, Ton van Heugten en de gebroeders Dirks in hun zijspan zorgden voor enorme stofwolken, maar bovenal voor spanning, topsport en show.  Wilde je een plaatsje hebben bij de beruchte leeuwenkuil midden in het circuit, dan moest je er al vroeg bij zijn om een glimp van springende helden op de crossmotor op te vangen. Ook de streekcross is nu van de agenda verdwenen; gebrek aan vrijwilligers, aldus een plaatselijke motorfanaat.

Wielerronde van allure
Topamateur-wielrenners uit het hele land kwamen in de jaren 60/70  graag naar Winterswijk om rondjes te rijden over de Beuzenes . Roy Schuiten, Arie Hassink maar ook Hennie Kuiper reden in Winterswijk onder aanmoedigingen van het talrijke publiek. Speaker was decennialang Gerrit Lagerwey, de man met legendarische stem: “Mensen steek niet over, de renners kunnen elk moment om de bocht komen“ en “Daar wordt nu gesprint om een waardebon van de firma Geerlings op de Markt“. In latere jaren ging de ronde naar het centrum waar het evenement zo’n tien jaar geleden haar laatste editie beleefde.

Hogehakkenrace
In 2012 en 2013 vond er een hogehakkenrace plaats in Winterswijk, rennen op hoge hakken rond de kerk. Bizar hoge prijzen (waardebonnen van 1000, 750, 500 euro) waren er te winnen. Je kunt je afvragen of dit onder sport valt, er was echter wel een topatlete aan de start, hardloopster  Rianne Klein Brinke. Ook aan mediabelangstelling geen gebrek, zelfs de landelijke pers was erbij. De hogehakkenrace bleek een hype te zijn en verdween net zo snel van het toneel als die kwam.

Nieuwjaarsduik Hilgelo
De eerste januari van 2015 en 2016 kon men bij het Hilgelo meedoen met de Nieuwjaarsduik. Het evenement had over belangstelling niet te klagen (50 tot 75 personen steeds), al waren er begrijpelijkerwijs meer toeschouwers. De organisatie van destijds had op meer steun gerekend van andere sportievelingen, die kwam er niet en dus verdween het evenement.

NinaRun
Zes edities waren er van de zeer succesvolle NinaRun, de laatste in 2017. In 2011 overleed de toen 11-jarige Nina Olthof. Haar ouders richtten in 2012 Stichting Nina op en zamelden middels veel verschillende acties geld in om onderzoek naar hersenstamtumoren mogelijk te maken. De stichting bestaat nog steeds en zamelt op allerlei manieren geld in voor dit goede doel. De NinaRun staat niet daar meer bij. Bij diverse edities stonden soms wel  700 tot 800 deelnemers, wandelaars en hardlopers, aan de start.
“In ons geval heeft het niets te maken met het aantal vrijwilligers of hulp die geboden werd, al dan niet door bedrijven en organisaties. Mensen hebben ons altijd enorm geholpen en daarmee gesteund. Maar wij organiseerden de NinaRun met een klein groepje mensen (het bestuur bestaat uit vijf personen) en op de manier zoals wij dat deden was het wel heel veel werk met een piek vanaf december tot aan de run. Wij vonden dat een grote belasting voor ons gezin. Neemt niet weg dat we er nog altijd met een warm gevoel aan terugdenken en dankbaar zijn voor alle steun en hulp die we al die jaren mochten ontvangen”, aldus Norbert Olthof.

Marathon Nationaal Landschap
Na zes edities kwam er in 2017 een einde aan de enige marathon die de Achterhoek rijk is. Winterswijk had goud in de handen met dit evenement. Marathons zijn zeldzaam, zeker zoals die in Winterswijk waar niet louter prestaties voorop stonden. De loper kreeg al het moois van het landschap te zien, maar ook plaatselijke lekkernijen bij de verzorgingsposten te verorberen. Plaatselijke geschiedeniselementen (een schilderende  “Mondriaan” op straat, de schaapskudde en een ouderwetse douanepost waren er als prachtige decorstukken. Vrijwilligers voor het evenement waren er wel, maar het ontbrak aan een kartrekker.

Paasvoetbal- en kersthandbaltoernooi ‘gehalveerd’
Wie heeft er niet aan meegedaan in Winterswijk? Bijna iedere scholier wel een keer. Men keek er al weken van te voren naar uit, de onderlinge rivaliteit was enorm. Dit was in een tijd dat aan beide toernooien ook leerlingen van het voortgezet onderwijs nog meededen. De Ambachtsschool, de Middelbare Agrarische school, de Jan Ligthartschool en de HBS-leerlingen streden heroïsche wedstrijden. Nu zijn het louter de basisschoolleerlingen die meedoen. Het enthousiasme bij hen is even groot als in vroegere jaren, maar het ontbreken van de bovenbouw is een feit. Door meerdere oorzaken: zo is het clubvoetbal voor de jeugd op zaterdag belangrijker geworden dan het schoolvoetbal, scholen zijn gefuseerd en het zaterdagbaantje is belangrijker geworden.

Trainingskampen Europese topclubs
Real Madrid, Ajax, Feyenoord, PSV, allemaal kwamen ze in de jaren 80/90 naar Winterswijk om zich voor te bereiden op een nieuw seizoen. Men verbleef in hotel Freriks en trainde bij WVC of v.v. Winterswijk. Velen bezochten de trainingen, ook kwamen veel cameraploegen op de trainingen af en zetten Winterswijk zodoende mooi in de picture. Real Madrid speelde voor duizenden toeschouwers tegen het streekelftal bij WVC. Ook liet Ajax al eens Clarence Seedorf debuteren aan de Morgenzonweg. Helaas is dit allemaal verleden tijd.

Niet louter kommer en kwel
Topsporters en sporttalent heeft Winterswijk zeker. Denk maar eens aan De Graafschap-aanvoerder Bart Straalman, topatlete Marijke Esselink, volleybalinternational Myrthe Schoot en Lieske Carleer die damesvoetbal speelt in Oranje onder 19. Gelukkig zijn er ook nog wel sportevenementen van allure over. Denk maar eens aan het jaarlijkse waterpolotoernooi in het strandbad, de vele ruitersportevenementen die Winterswijk rijk is, maar ook de autocross in Meddo is er een van allure. Deze evenementen moeten we koesteren, maar het gemis van die verdwenen sportevenementen blijft.

 

Wethouder: “Regels geen probleem”

Bij het verdwijnen van sportevenementen vormen de regels voor een gemeentelijke vergunning over het algemeen geen probleem. Dat stelt wethouder Elvira Schepers, verantwoordelijk voor onder meer sport, in antwoord op vragen van deze krant. Volgens Schepers zijn bij de gemeente Winterswijk geen signalen bekend dat ingewikkelde of uitgebreide voorwaarden voor een vergunning een belemmering zouden zijn voor een sportevenement.

Niet voor alle sportevenementen hoeft overigens een vergunning te worden aangevraagd. Schepers: “Er zijn beleidsregels voor incidentele sportevenementen. Bij minder dan honderd deelnemers is het vergunningsvrij, tenzij er een weg moet worden afgesloten. Een evenement dat op een sportterrein plaatsvindt, is van een andere orde dan een andere willekeurige locatie. Vaak heb je dan te maken met een afgebakende doelgroep en is het een sportgerelateerde activiteit. In de openbare ruime krijg je al snel te maken met het afzetten van de weg. Ook als het geen afgebakende doelgroep is maar bijvoorbeeld voor alle Winterswijkers, heb je vaak een vergunning nodig. De aard van het evenement is medebepalend. Als iets vergunningplichtig wordt, dan gaat de afdeling vergunningen kijken wat er moet gebeuren.”

Foto’s:

1978: de 125 cc klasse dendert de eerste bocht in op het Rommelgebergtecircuit.

Ook de verslagever van deze krant reed eind jaren 70 op een klassieke wielrenfiets ooit al eens de ronde van Winterswijk bij de wilde koers, hier op de hielen gezeten door Frits van der Schalie.

Wim Mennink was een goede plaatselijke crossrijder.

Wethouder Elvira Schepers

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen