Winterswijk niet royaal met Oranje-vernoemingen

19 mei 2017

Winterswijk is niet bepaald een dorp dat overloopt van vernoemingen naar leden van Het Koninklijk Huis. Natuurlijk hebben we een Beatrixpark  met  het Streekziekenhuis Koningin Beatrix  dat 1984 opende. Maar dat was zo’n beetje het laatste wapenfeit van oranjevernoemingen.

Straatnamen Winterswijk kent een Prins Hendrikstraat, Emmastraat, Wilhelminastraat  en Julianastraat, maar later dan die vernoeming in 1920 van Juliana is er nimmer meer een straat in Winterswijk naar leden van Het Koninklijk Huis vernoemd. De drie genoemde  voormalige koninginnen zijn ook vernoemd in feestgebouwen in de buurtschappen.

Scholen Winterswijk was in het verleden wel scheutig met het vernoemen van scholen naar leden van HKH. Dat waren de kleuterscholen prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina en lagere scholen Emma-, Wilhelmina- en Julianaschool (christelijk) en de lagere scholen prinses Beatrix, de Prins Willem-Alexander. De laatst genoemde twee  zijn pas recentelijk gesloopt. Van de acht scholen met een koninklijke vernoeming zijn er nog maar drie over (Juliana, Emma enWilhelmina).

Nieuwe scholen kregen namen als De Korenburg en De Bataaf. De Prins Willem Alexander school stamt uit de jaren 60 en was de laatst vernoemde school in Winterswijk naar een Oranje.  Winterswijk-dorp kent ook geen traditionele Oranje-vereniging (we hebben gelukkig wel de Vereeniging Volksfeest).  In de buurtschappen zijn nog Vereniging Wilhelmina Kotten, de Christelijke Oranjevereniging Henxel e.o. en Volksfeestvereniging Juliana Woold.

Wat is er mis met een Amaliaschool, koningin Maximastraat of een Alexanderplein?

“Niks”, zegt Willem Peletier, die alles van vernoemingen (in het bijzonder straatnamen ) in Winterswijk weet en lid is van de gemeentelijke straatnamencommissie.  “Het is gewoon niet aan de orde geweest. We komen nu ook weinig meer bij elkaar, omdat er gewoon weinig nieuwe straten bijkomen op het ogenblik. Wel hebben we een Koningsweg, maar die naam is in 1964 vermoedelijk  gegeven omdat vlak bij de Keizersstraat  (vernoemd naar een boerderij) lag”.

Er zijn wel enkele verenigingen  in Wenters met een koninklijke naam , maar die zijn op één hand te tellen. Ooit was er een korfbalvereniging met een prachtige naam Oranje-Meckelenburg.

Bomen zoals koningslindes kent Winterswijk en haar buurtschappen wel.  Deze werden geplaatst bij heugelijke gebeurtenissen van het koninklijk huis  zoals bij troonswisselingen en geboortes.

Winterswijk kent één hofleverancier, Hesselink Koffie

Ook kende Winterswijk redelijk veel bezoeken van leden van het koninklijk huis. De huidige koning en koningin zijn hier nog niet geweest, maar dat gaat vast nog een keer komen .

De Beatrixschool is onlangs gesloopt


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen