Winterswijk toen en nu

27 juli 2017

Dit statige huis op de hoek Groenloseweg-Wilhelminastraat is in 1864 gebouwd in opdracht van G.J. Willink. Samen met het aangebouwde koetshuis was het onderdeel van het complex NV Tricotfabriek G.J. Willink, gebouwd in opdracht van textielfabriek Hendrik Willink (1825-1877). Het ontwerp is van architect L.G. Richter. Zijn zoon G.J. Willink stapte in 1888 uit zijn familiebedrijf de Witstoom en begon voor zichzelf. De woning is in de volksmond Villa Tricot Jan gaan heten.

De bouw van de fabriek begon in 1888, in de tuin achter de woning. Sindsdien werd de Tricot naar achteren toe steeds uitgebreid. De woning bleef in het bezit van de familie Willink. Later werd het huis bewoond door Hendrik Willink.

De fabrikantenvilla is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang. Het valt dan ook onder monumentenzorg. Door de jaren heen en met het sluiten van de tricotfabriek, kwam het pand in verval en werd het  verschillende malen verbouwd en weer verhuurd. Een aantal jaren geleden is er een vleugel aan gebouwd en is er een appartementengebouw ontstaan voor meerdere bewoners.

De kruising voor het huis, de Peperbus, is sinds de jaren zeventig een aantal keren verkeerstechnisch aangepast en is nu een rotonde. Tijdens het volksfeest in augustus is de rotonde het middelpunt van de nachtafsluiting, om 01.00 uur. Dan gaan feestgangers al zittend droogroeien, met ondersteuning van een muziekkorps.

 

  

links de situatie in 2002, rechts de woning nu. Foto’s : Wim Esselink


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen