Winterswijk toen en nu

29 september 2017

De B.H. Heldtstraat, het is tegenwoordig een doorsneestraat, met voornamelijk appartementen voor ouderen en eenpersoonshuishoudens. Maar in de jaren vijftig en zestig had de straat, al dan niet terecht, een beruchte reputatie. Je mocht er als kind niet doorfietsen, je durfde niet eens. Er zou vooral tuig wonen en je was je leven er niet zeker. Schromelijk overdreven natuurlijk, want hoewel er vast wel wat raddraaiers woonden, was het ook een volksbuurt waar mensen om elkaar gaven. De bewoners zaten ’s avonds altijd gezellig met een stoeltje voor het huis, accordeon erbij en ongetwijfeld een biertje.

Op de website van Oud Winterswijk reageert bijvoorbeeld Willem Tiemens: “Er waren een paar schreeuwers die het leuk vonden om anderen bang te maken. Mijn oma heeft er vanaf het begin gewoond en er woonden toen ambtenaren etc. Een volksbuurt met mensen die iets om elkaar gaven.” En Wil Visser zegt: “Dat was de fijnste straat die ik mij kan herinneren. Wij woonden zelf op de Kobstederstraat en speelden als kind heel graag in de Heldtstraat. Het was er altijd gezellig en alles kon daar, een echte volksbuurt. De mensen die er niet woonden maakten er de slechte buurt van.” Maar toch. Astrid Schreurs zegt: “Ik mocht er ook niet doorfietsen. Deed het toch een keertje. Dat heb ik geweten. Deed het nadien dus niet weer.”

De Heldtstraat werd aangelegd en bebouwd tussen 1914 en 1918. De arbeiderswoningen waren voor die tijd erg modern, met een gangetje achter de voordeur zodat je niet direct de huiskamer inkwam en aparte slaapkamers, geen bedsteden. Aanvankelijk woonden er veel mensen die bij het spoor werkten, maar ook kleine winkeliers en neringdoenden. De oude woningen zijn in 1973 afgebroken, de eerste nieuwe huizen werden eind 1975 opgeleverd.

De straat is vernoemd naar Bernardus Hermanus Heldt, vakbondsman en politicus. De geboren Amsterdammer (1841-1914) was voorman van het Algemeen Nederlandsch Werklieden-Verbond en in 1885 de eerste arbeider in de Tweede Kamer, als lid van de Liberale Unie. Heldt werd bekend als pleitbezorger van een staatspensioen en kiesrechtuitbreiding. Hij maakte deel uit van de parlementaire enquête naar de toestand in fabrieken en werkplaatsen. In 1902 werd Heldt benoemd tot agent van de Rijksverzekeringsbank in Winterswijk. Hier was hij in 1908 medeoprichter van de ambachtsschool, waarvan hij tot zijn dood bestuurslid was. Hij was ook een van de oprichters van de Vereeniging tot verbetering van de Volkshuisvesting te Winterswijk en tot zijn dood voorzitter hiervan.

Bronnen: www.oudwinterswijk.nl,  socialhistory.org/parlement.com en het boek Groeten uit Winterswijk.

Foto links: de B. H. Heldstraat, circa 1935, rechts in 2017


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen