Winterswijk toen en nu

4 mei 2017

Het is een beeldbepalend icoon van Winterswijk bij de entree van het dorpscentrum: de Tricotfabriek op het terrein tussen de Groenloseweg en Wilhelminastraat. De Tricot werd in 1888 opgericht door Gerrit Jan Willink, de neef van Jan Willink, die toen directeur was van stoomweverij De Batavier. De Tricotfabriek is in 1890 geopend.

De tricot is in de periode tussen 1890 en 1954 diverse malen verbouwd, er zijn in die periode 75 bouwvergunningen afgegeven. De laatste was de aanbouw van de 36 meter hoge schoorsteen.  In 1978 werd de fabriek gesloten.

Ideeën voor een nieuwe bestemming waren er in overvloed. Men was het er over eens dat deze fabriek niet afgebroken mocht worden, maar welke  invulling de fabriek krijgen moest, was een groot punt van discussie.

In 1995 kwam het idee om een gedeelte van het gebouw in gebruik te nemen als gemeentehuis, maar dit plan heeft het niet gehaald.  In 2000 gaf staatssecretaris Rick van der Ploeg zowel ‘de Wilhelmina’ als de spoelerij en de schoorsteen de status van rijksmonument.

In 2003 begon woningbouwvereniging de Woonplaats met de verbouwing. De Tricot bestaat nu behalve uit een expositieruimte uit 25 appartementen van uiteenlopende grootte. Boven op de spoelerij bevinden zich de twee grootste appartementen, de penthouses. De foto links dateert van 2005, tijdens de verbouwing, de foto rechts van dit jaar.

 

De nieuwe tricot

De oude tricot

 

 

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen