Winterswijk verheugt zich op Special Olympics bij Archeus

31 maart 2018

Binnen halve dag al 200 deelnemers aangemeld voor atletiek

De Achterhoek is in het weekend van 8, 9 en 10 juni de trotse gastheer van de Special Olympics. Dit is een evenement voor sporters met een verstandelijke beperking. Ruim tweeduizend sporters uit heel Nederland doen mee aan 21 verschillende takken van sport. Op vrijdag 8 juni is de openingsdag op de Vijverberg  in Doetinchem. Op zaterdag 9 en zondag 10 juni vindt het daadwerkelijke sportgebeuren plaats. Na bijna een jaar van voorbereiding is men er bij Archeus in Winterswijk helemaal klaar voor.

We spraken met Anita Boschman, voorzitter van  AV Archeus en een van de vrijwilligers die zich inzet voor dit unieke sportgebeuren. Anita: “Het Olympisch dorp zal in Groenlo zijn bij Marveld-recreatie en Arriva zal zorgen voor pendeldiensten tussen Groenlo en de veertien verschillende sportlocaties. We zijn ontzettend trots dat Archeus een van die locaties is. Op sportcomplex De Hunenbulten zal het atletiektoernooi plaatsvinden. De atleten beginnen op zaterdag 9 juni met de ‘divisioning’ waarna er een soort van ranking zal worden opgemaakt. Op zondag 10 juni zijn dan de finales waarbij alle atleten in een voor hen passende groep gaan strijden om het eremetaal.” Aan de Special Olympics doen in diverse takken van sport ook Achterhoekse sporters mee.

 

Troef
Hoe is het gelukt om de Special Olympics naar Archeus te halen? Anita: “In het initiële bidboek was het evenement vooral in en rondom Doetinchem gesitueerd (Argo zou de atletiekonderdelen doen). Andere Achterhoekse gemeenten hebben zich na de gunning sterk gemaakt voor een betere verdeling van de locaties. Wethouder Wim Aalderink en de ambtelijke staf zijn daarbij zeker belangrijk geweest om de Special Olympics naar Winterswijk te halen. Met als troef onze prachtige locatie en  enthousiaste vereniging. We hebben als Archeus ook goede zeggenschap over de invulling. Er is veel overleg met de organisatie van de Special Olympics.”

Gaat het druk worden bij Archeus?
Anita: “We zaten binnen een halve dag met 200 aan het maximale aantal deelnemers voor atletiek. Tel daar de begeleiders en al die vrijwilligers nog bij op. Het aantal toeschouwers is veel moeilijker in te schatten, maar we hopen dat veel Winterswijkers en inwoners uit de hele regio op dit prachtige sportevenement zullen afkomen. De entree is gratis en er is een groot randgebeuren met prachtige sfeeractiviteiten. Dit zal grotendeels door het Graafschap College gedaan worden. We gaan nog aan de slag om te kijken hoe we de toeschouwers een mooie plek langs de baan kunnen geven.”

Komende maanden zal er steeds meer bekend worden over de definitieve invulling van beide Special Olympicsdagen bij Archeus. Houd daarom de berichtgeving via o.a  www.av-archeus.nl goed in de gaten.

 

Vrijwilligers nodig

Archeus heeft voor het atletiektoernooi zo’n honderd vrijwilligers nodig. Die kunnen zich melden via vrijwilligers@av-archeus.nl. Naast sporttechnische vrijwilligers (die zaterdag en/of zondag als juryleden willen helpen) kan de vereniging ook in de aanloop naar het event nog organisatorische ondersteuning gebruiken en op de dagen zelf hulp bij o.a. opbouw, runners, etc.


‘Special Olympics zet Winterswijk op kaart als sportgemeente’

“We zijn als gemeente Winterswijk ontzettend trots en blij dat we onze unieke sportvoorzieningen en onze centrale ligging mogen gebruiken voor Special Olympics 2018. We hebben er zin in, en gaan er een doorslaand succes van maken.

In eerste instantie werden Achterhoekse gemeentes min of meer overvallen door de gemeente Doetinchem en het Graafschap College met hun bid op de organisatie van de Special Olympics 2018. De tijdsdruk waaronder dit bid uitgebracht moest worden om concurrent Den Haag het hoofd te bieden bleek hiervan de oorzaak. Toen ook nog eens bleek dat er op dat moment nog niets besloten werd over de verdeling van de verschillende takken van sport en de te maken kosten, sloeg het gevoel van overvallen zijn al snel om in enthousiasme en trots. Dat de Achterhoek uiteindelijk aan het langste eind trok, komt voor een belangrijk deel door het feit dat nu niet één stad de organisatie op zich neemt, maar een hele regio!

Door de beperkingen van een groot aantal sporters moet de reistijd tussen Olympisch Dorp (Marveld in Groenlo) en sportlocatie beperkt blijven waardoor Winterswijk natuurlijk perfect gelokaliseerd is. Daar komt nog bij dat wij als gemeente hebben opgeworpen als dé atletiekgemeente. De prachtige en zo goed als nieuwe faciliteiten van Archeus zijn in onze ogen een Unique Selling Point.

Voor Winterswijk is het geweldig dat wij onze gemeente zo op de kaart mogen zetten. Niet alleen als sportgemeente, maar ook als gemeente waar het prachtig wonen, winkelen, werken en recreëren is! Daarnaast is de aandacht voor mensen met een beperking een geweldige kans. ‘Iedereen Doet Mee’  is een uitspraak waar iedereen zich in kan vinden, maar de concrete invulling is vaak lastiger. Hiermee laten wij zien dat dit heel goed kan en wij gaan er dan ook van uit dat niet alleen sport voor mensen met een beperking een vlucht zal nemen, maar dat ook de afstand tot de arbeidsmarkt hiermee wordt verkleind.

Tenslotte is het voor iedere inwoner van Winterswijk en de Achterhoek, maar zeker ook van Gelderland, Nederland en onze oosterburen de kans om een speciale vorm van topsport mee te maken. En dat allemaal in een fantastische omgeving, georganiseerd door betrokken sporters en uitgevoerd door zeer gemotiveerde topsporters!”

Wim Aalderink, wethouder sport gemeente Winterswijk 2014-2018


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen