Winterswijker al zeven jaar huiswerkbegeleider bij Oranje O17

28 januari 2019

Voetbaltoppers van straks in de leer bij meester Cris

 

Het zijn aanstormende talenten of spelen inmiddels bij clubs als Ajax, PSV, AS Roma, Chelsea of Fenerbahçe. Maar allemaal kennen ze ‘coach’ Cris uit Winterswijk.’s Lands grootste voetbaltalenten, geselecteerd voor Oranje onder de 17, krijgen al jaren huiswerkbegeleiding van Cris Peetsold. “Het zijn echt geen verwende jongetjes die naast hun schoenen lopen hoor, ze werken hard en leven heel gedisciplineerd.”

 

Door Jan Ruesink

 

Ze dromen van een toekomst bij FC Barcelona of Real Madrid, maar eerst moeten ze nog punten scoren met het periodieke systeem der elementen of de Duitse naamvallen. Want jonge voetbaltalenten moeten net als al hun leeftijdsgenoten gewoon naar school en examen doen. Al is dat wel lastig als je vijf keer per jaar ruim een week in verre oorden als Georgië of Azerbeidzjan vertoeft voor toernooien, kwalificatiewedstrijden en EK’s. Want dan ben je al gauw vijftig tot zestig dagen van huis.
Maar daar wordt rekening mee gehouden. Scholen voor topsporttalenten bieden die ruimte en tijdens de buitenlandreizen zijn drie tot vier middagen in de week ingeroosterd voor huiswerk. Elk jeugdteam van Oranje heeft daarvoor een huiswerkbegeleider en voor Oranje O17 is dat sinds 2012 Cris Peetsold (71) uit Winterswijk. De gepensioneerde leraar Nederlands van (destijds) rsg Hamaland en de Driemark heeft al heel wat voetbaltalenten door hun schooltijd heen geloodst. Ajax- internationals Donny van de Beek en Matthijs de Ligt zaten bij hem in de schoolbankjes, maar ook Justin Kluivert (AS Roma), Ferd Kardioglu (Fenerbahçe), Justin Bijlow (Feijenoord) en Steven Bergwijn (PSV). Nieuwe talenten kloppen ook al op de deur: Mohammed Ihattaren (PSV), Ryan Gravenberch (Jong Ajax, Oranje O19), Wouter Burger (Feyenoord 1) en Daishwan Redan (Chelsea U23).

 

Roeping
Cris belandde bij Oranje O17 via een neef van zijn vrouw Geertje die bij de KNVB werkte. “Of huiswerkbegeleiding misschien iets voor mij was als ik toch met pensioen ging. Ik deed al aan leerlingbegeleiding op de Driemark en had mijn eigen bureau voor huiswerkbegeleiding, dus dat aanbod zag ik wel zitten. Het is altijd mijn roeping geweest om jongeren beter te maken en ze meer zelfvertrouwen te geven. Ik solliciteerde en kon gelijk beginnen.”

In Oranje O17 zitten jongens die komend jaar 17 worden en een enkele zeer getalenteerde die dan 16 wordt.  Ze gaan naar uiteenlopende scholen van praktijkonderwijs, mavo, vmbo, mbo, havo tot vwo. Ze komen van allerlei achtergronden en kiezen ook nog verschillende richtingen en vakken. Maar dat vindt Cris als oud-leraar Nederlands geen probleem: “Het draait bij huiswerkbegeleiding vooral om de methode van het leren en het begrijpen van teksten. Natuurlijk heb ik ook vakken waar ik minder sterk in ben, zoals wiskunde, maar in zulke gevallen helpen de jongens elkaar wel. Dat is ook goed voor de groepsbinding.”

Oranje onder 17 werd vorig seizoen Europees kampioen en doordat ze de finale haalden, waren we 23 dagen in Engeland. Dit seizoen was er het vierlandentoernooi bij de Bodensee (Duitsland, Italië, Nederland en Israël)  en het eerste EK-kwalificatietoernooi in Zweden. Begin februari begint een toernooi in Portugal (Nederland, Engeland, Duitsland en Portugal), in maart volgt de tweede ronde van het EK en dan mogelijk in mei het EK in Noord-Ierland. Dat zou de zesde keer achter elkaar zijn.

Cris reist dan met de ploeg mee en verblijft ook in hetzelfde hotel (“vier sterrenhotels, dus dat is geen straf”). Vooraf heeft hij dan al contact gehad met de scholen waar de 20 jongens uit de selectie op zitten, om het leerprogramma door te nemen en de resultaten en ontwikkeling van de diverse spelers te bespreken. Cris is op reis ook betrokken bij het afnemen van proefwerken, tentamens en examens. Hij houdt dan toezicht, bij eindexamens samen met iemand van DUO of de ambassadeur, als de ambassade in de buurt is. Het gemaakte werk wordt direct gescand en doorgestuurd naar de scholen.

 

Werkdag
Een werkdag begint voor de staf altijd met een teambespreking om kwart voor negen met de trainer (nu Peter van der Veen), de assistent-trainer (Kees van Wonderen), de keepertrainer (Sander Boschker), de dokter, de fysiotherapeut en ‘kit’- oftewel materiaalmanager en de teammanager, die de hele organisatie regelt. “Als de jongens ’s ochtends gaan trainen, ga ik mee naar het veld”, legt Cris uit. “Ik volg het programma, praat af en toe met ze en intussen werk ik aan mijn blog. ’s Middags is er dan twee uur gezamenlijk huiswerk maken en ’s avonds is er om 7 uur nog een vrije inloop. Op wedstrijddagen is er geen huiswerkklas en één middag in de week maken we met z’n allen een uitstapje of gaan de stad in en eten dan ook een keer buiten het hotel een pizza. Op die manier zie je ook nog wat van de wereld en maak je kennis met andere culturen. Ik vertel ze dan over de geschiedenis en cultuur. Soms gebeuren er ook grappige dingen. In Georgië gingen we een beroemde basiliek bezoeken en op het plein zag een van de spelers een geldbiljet op de grond liggen. Dat gaf hij aan een bedelende vrouw die voor de ingang zat. Achteraf bleek dat omgerekend 20 euro. Nou, daar kon ze wel een hele maand van leven. Toen we de kerk uitkwamen, zaten er ineens wel twintig vrouwen met hun hand omhoog.”

“In Boedapest zaten wij  in hetzelfde hotel als de deelneemsters van het WK tennis voor meisjes onder 17. Nou, zie dan maar eens twintig van die testosteronbommen om half elf op hun kamers te krijgen…de teammanager had het er maar druk mee.”

 

Gedisciplineerd leven
Maar verder leiden de voetbaltalenten volgens Cris een gedisciplineerd leven. “Je hoort mensen weleens praten over verwende jongetjes die al jong in de watten gelegd worden en naast hun schoenen lopen, maar niets is minder waar. Ze werken hard en leven heel gedisciplineerd. Normaal gaan ze al om half acht de deur uit en zijn ze ‘s avonds om half acht pas thuis. Ze drinken en roken niet en eten ook een uitgebalanceerd dieet. Ze moeten voor een training zelf zorgen dat de ballen, tassen en waterflessen mee de bus ingaan en na het eten moeten ze hun bestek en borden zelf afruimen. En je bord leegeten, dus niet meer opscheppen dan je op kunt. Ook op het veld wordt er 100% inspanning van ze verwacht, in de wedstrijd, maar ook op de training, want met 80% red je het niet in de top. Bij het maken van huiswerk merk ik dat ze er echt hun best voor doen. Voetballen blijft het hoofddoel, maar ze snappen dat leren heel belangrijk is. Om je als mens te vormen, maar ook omdat lang niet iedereen de echte top zal halen en dus een vak zal moeten leren. Wat ik wel ervaren heb is dat voetbalintelligentie goed kunnen leren vaak samen gaan. Zo’n jongen als Matthijs de Ligt is erg leergierig en snapt ook het voetbalspelletje goed. Wat ze allemaal wel gemeen hebben is dat de moeder een centrale rol speelt in hun leven. Ouders gaan vaak mee op toernooien en anders wordt er veel met moeder thuis geappt.”

De kop leeg
Wat Cris het liefst doet is jongeren die wat moeilijker leren meer zelfvertrouwen geven en ze blijven stimuleren. “Ik benadruk wat ze wel kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen. Als ze dan voldoendes scoren, zijn ze zo trots als een pauw en dan glunder ik ook. Je helpt jongeren zo een volwassener, completer mens te maken. Wat ook meespeelt is dat ze bij een goede leerbegeleiding minder zorgen over school hebben en dus met de kop leeg kunnen voetballen. Het speelt een stuk moeilijker als je ook nog in de zenuwen zit voor een tentamen of examen. Dat ze die hulp waarderen, merk ik ook aan het contact achteraf. Met een aantal  app ik nog weleens en als ik mijn vroegere pupillen tegenkom, op een trainingsveld of in Zeist bij de KNVB, dan is het weerzien altijd hartelijk.”

 

Cris Peetsold is nu 71 en is bezig aanzijn laatste seizoen bij het Nederlandse elftal onder 17, want je moet er op je 72e verplicht met pensioen. Wat hij na dit seizoen gaat doen, weet hij nog niet. “Ik kijk wel wat er op mijn pad komt. Jongeren of volwassenen helpen beter te worden, wil ik graag blijven doen.”

 

 

Cris Peetsold: “Ik benadruk wat ze wel kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen.” Foto Jan Ruesink

In Bakoe, Azerbeidzjan bij de eindexamens havo op de Nederlandse ambassade, mei 2016: Van links naar rechts: Ferd Kadioglu (nu Fernebahçe), Pascal Struijk (Leeds United onder 23), ambassadeur Rob Gabriëlse, Pjotr Sauer (stagiair), Justin Lonwijk (Jong PSV) en Matthijs de Ligt (aanvoerder Ajax).

In de schoolbankjes tijdens een toernooi in het buitenland.

Een krabbeltje van de teammanager met het dagprogramma tijdens een toernooi.

 

 

Cris Peetsold heeft zes jaar lang blogs bijgehouden over de trips van Oranje O17 door Europa. Een selectie van opmerkelijke citaten daaruit:

 

Geen bommetje

“Na de middagrust gingen de spelers die niet of weinig in actie waren gekomen, naar het veld voor een training. De achterblijvers mochten een halfuurtje in het zwembad onder stringente voorwaarden: geen bommetje, geen gespetter en niet te veel lawaai, want de veelal bejaarde hotelgasten mochten er absoluut geen last van hebben.”

Leermoment

“De inrichting van de studieruimte: kleurrijke relaxstoelen en werkplekken langs de wanden. Als oud-leraar denk ik nog in losse bankjes en stoelen. Het werd voor mij een leermoment. Wie niet hoefde te schrijven, ging er lekker voor zitten met de voeten op een locker en het leerboek of de laptop op schoot. Er is prima en geconcentreerd gewerkt. Aan de muur een tekst van de Engelse bondscoach: ‘Better learners make better players.’

Liedje zingen

“Huisregel: op tijd komen. Wie te laat komt, zingt een liedje, dat minimaal een minuut moet duren. Tekst en melodie mogen gebruikt worden van je mobiel. Deze regel geldt ook voor stafleden.”

Dirk Kuijt

“Bij de laatste bespreking voor de wedstrijd sprak Dirk Kuijt de groep via een filmpje toe. Helder en motiverend met onder andere de volgende boodschap: vanaf de kwartfinale is elke wedstrijd een finale. Eerdere, prachtige overwinningen tellen niet meer mee. Onthoud dat goed.”

Examens

“Vanmiddag maken drie vmbo-TL spelers hun eindexamen wiskunde.De bijna serene rust die in ons examenlokaaltje heerst, is voor de kandidaten heel prettig. Geen schoolbel die gaat, geen pratende groepen leerlingen die voorbij komen, geen geluid van buiten.”

 

Info: wie meer wil weten over Oranje O17 en de blogs van Cris Peetsold wil lezen: https://www.onsoranje.nl/tag/cris-peetsold


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen