Winterswijks gezin Ten Dam begint luxe camping in Portugal

30 juli 2019

door Wim Ruesink
Niet dat ze ontevreden zijn over Nederland, geen wrok tegen overheden of een gebrek aan werk,  vrienden of familie. Alleen het verwezenlijken van de al langer bestaande droom –  iets voor zichzelf beginnen in Portugal – is wat de familie Ten Dam uit Winterswijk gaat doen. Ze hebben een stuk grond gekocht aan de rand van het ruim 500 inwoners tellende dorpje Vila Cova à Coelheira, in het binnenland van Portugal.

De dozen zijn gepakt, de verhuiswagen komt eerdaags voor de deur en dan begint het avontuur voor tegelzetter in de bouw Tom (42), Siza-gezinsbegeleidster Linde (43) en hun kinderen Douwe (16) en Ot (10). Ook de hond Ramses gaat mee.  Nu moeten ze het nog doen met een klein balkonnetje aan de Gasthuisstraat, straks in Portugal wacht hen louter groen en een groot terras om huis.
Linde: “Ik kom vanaf mijn prille jeugd altijd al in Portugal en heb en zwak voor het land. Het land heeft zoveel mooie natuurschoon, vriendelijke mensen en een heerlijk klimaat. Ook Tom is sinds de jaren 90 helemaal overstag gegaan voor dit prachtige land. We zijn op veel plekken in Europa geweest, maar de liefde voor Portugal steekt er toch wel bovenuit.”
Jarenlange droom
Tom: “We wilden dit al langer, maar nu viel alles op zijn plaats. Het huis kon verkocht worden, de crisis in Portugal is herstellende, men wil nu toch wat meer reuring in het natuurpark toestaan, de grond daar konden we nu krijgen en zo waren er nog een paar zaken die het maakten dat we besloten nu dan de stap te zetten Het is niet dat we het niet naar onze zin hebben in Winterswijk. We zullen zeker veel dingen best gaan missen, maar we willen later geen spijt hebben dat we onze jarenlange droom niet verwezenlijkt hebben.”
Als de verslaggever van de 50+ Krant op bezoek is bij het gezin in de Gasthuisstraat, proeft hij gelijk al de sfeer en voorliefde voor Portugal. In de gangen Portugees tegelwerk, een traditionele Portugese hoed op de bank, Portugese kunst aan de muren en Portugese gerechten in de keuken.
Glamping
Tom: “We hebben een stuk van 2,5 hectare grond gekocht met een huis erbij. Dat huis gaan we opknappen om zelf in te wonen, maar ook om te verhuren. Daarnaast beginnen we een glamping met vijf vaste tenten. Ook komen er op de achterliggende heuvel terrassen zodat men over de tenten heen kijkt en een prachtig uitzicht heeft. Hier gaan we gelijk mee aan de slag, zodat we in de zomer van 2020 open kunnen gaan. Daarna gaan we van een oude schuur een bar maken. Ik ben tegelzetter, maar ook allround bouwvakker, Linde kan erg goed schilderen dus dat komt mooi uit want het huis kan nog wel een likje gebruiken.  Het zal een hele klus worden, maar we gaan ervoor. Water komt via de buurman, het riool kunnen we aansluiten en elektra en internet moet ook niet te veel moeite opleveren. We verblijven de eerste tijd bij de vader van Linde die vlakbij woont. Een naam voor de glamping is er ook al: Quinta da Ponte Romana.
Tijdens het dorpsfeest vorig jaar zetten Linde en ik spontaan de polonaise in. Het hele dorp,  Vila Cova à Coelheira,  deed mee. De man die ik meenam in de polonaise bleek de burgemeester te zijn. Overigens is de man architect en doet hij het burgemeesterschap erbij. Hij staat weer onder de burgemeester van Seia, waar het dorp onder valt. Ook bleek de man onze buurman te zijn. Via zijn grond komt nu onze watervoorziening.”
Ik Vertrek
Ook de familie Ten Dam kent het populaire televisieprogramma Ik Vertrek maar al te goed; waar kijkers smullen van lekkages, burgemeesters die dwarsliggen, aannemers die niet komen opdagen en kinderen die heimwee hebben. “Daar hopen we niet mee te maken krijgen,  we hebben een goed gevoel bij alles wat we willen gaan doen. In Portugal is de jeugd jarenlang weggetrokken Europa in. Men wil ze nu meer zien te behouden, maar ook mensen zoals wij willen ze kansen geven om hun plannen te ontwikkelen. We zitten weliswaar in een natuurreservaat, maar men wil daar nu toch wel wat beleving in. We zijn de eerste camping in het dorp, we kennen onderhand al best veel mensen door onze vakanties daar. We hebben een grote gunfactor. We gaan ook niks aan de natuur veranderen of zo, integendeel, we willen de natuur juist gebruiken voor ons doel. De taal zijn we al enigszins machtig en we volgen een cursus Portugees. Een van onze vrienden in Winterswijk is Portugees en heeft ons al flink geholpen bij vertaalwerk en briefwisselingen. Wat erg belangrijk is dat de kinderen er ook zin in hebben, ze kunnen vanuit het dorp met de bus naar school.”
Wat moet jullie glamping aantrekkelijk maken voor gasten?
Linde: “Vila Cova à Coelheira is een authentiek dorp, gelegen in een groen dal waar een riviertje doorheen stroomt met een prachtige oude Romaanse brug die een extra dimensie aan het beeld geeft. Het dorpje heeft een o.a. een winkel en een kerk. Het riviertje heeft prachtige strandjes. Er zijn veel olijfbomen. Het gebied is ideaal voor mountainbikers, maar zeker ook voor wandelaars. Er heerst een serene rust, de dorpelingen zijn zeer vriendelijk. Er zijn heerlijke lokale producten en drankjes.
De glamping zal vooral een ideale plek zijn voor een ieder die het massatoerisme beu is. Het is ook ideaal te combineren met een stedentrip door Portugal. Vila Pourca da Beira, het dorpje waar Gerrit Komrij woonde ligt hier zo’n 20 kilometer vandaan. Het graf van Komrij bevindt zich daar ook.”
Op Facebook is de glamping van Tom en Linde te volgen via: Quinta da Ponte Romana. Ook zal medio volgend jaar de website www.quintadaponteromana.com online gaan.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen