Winterswijkse jeugd krijgt vanaf volgende week jodiumtabletten

2 oktober 2017

DEN HAAG/WINTERSWIJK – Huishoudens in Winterswijk met minderjarige kinderen kunnen vanaf 10 oktober een doosje jodiumtabletten in de brievenbus verwachten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start die dag met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland. Dit duurt naar verwachting twee weken.

Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden  hoeven bij een kernongeval de tabletten niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Dat scheelt kostbare tijd. Ook is het bij een kernongeval niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken, alleen als een wolk met te veel radioactief jodium in de buurt komt zal de overheid adviseren jodiumtabletten te slikken. De kans op een ongeval met een kerncentrale is volgens VWS overigens klein, want kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

Waarom jodiumtabletten?
Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen zich verspreiden via de lucht. Zo kan radioactief jodium bij inademing door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. Door jodiumtabletten in te nemen raakt de schildklier verzadigd met jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.

Wie krijgen jodiumtabletten?

·         Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier. Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen.

·         Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud, hebben minder kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen zij tabletten als zij binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale wonen.

·         Vrouwen (van alle leeftijden) die op het moment van een kernongeval zwanger zijn, beschermen, naast zichzelf, ook hun ongeboren kind als zij zelf de vereiste dosis jodiumtabletten innemen. Zwangeren krijgen de tabletten niet. Wel kunnen zij vanaf de tweede week van oktober de jodiumtabletten kopen bij apotheek en/of drogist. De adviesprijs voor de tabletten is € 2,95.

Welke gemeenten?
Volgens de GGD Noord- en Oost-Gelderland krijgen minderjarige inwoners van de volgende gemeenten in deze regio tabletten: Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Doetinchem, Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Montferland, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Voorst, Winterswijk en Zutphen. Deze gemeenten liggen binnen de 20-100 kilometerzone rondom de kerncentrale Emsland in Duitsland. De tabletten worden per post verstuurd. Vanaf 3 oktober verstuurt het ministerie van VWS een vooraankondiging naar de mensen die de tabletten ontvangen. Op jodiumpostcodecheck.nl kunt u nagaan of u jodiumtabletten per post krijgt.

 

Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op de website waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Bijvoorbeeld informatie over: wat u kunt doen als u geen jodiumtabletten heeft ontvangen, de werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld.

Waar kan ik terecht met vragen?
Voor vragen kan gebeld worden met nummer 1400 of via WhatsApp 06-55001400, Twitter: twitteraccount@rijksoverheid.nl of vul dit contactformulier in.

Wat doet de overheid bij een (dreigend) kernongeval?
Het innemen van jodiumtabletten is één van de maatregelen die de overheid kan nemen als een ernstig ongeluk met een kernreactor plaatsvindt. De maatregelen verschillen per situatie. Daarbij kijkt de overheid onder meer naar de ernst van het ongeval, het vermogen van de kernreactor, de windrichting en het soort straling. Zo kan de overheid:

·         mensen in een bepaald gebied adviseren om jodiumtabletten in te nemen;

·         besluiten tot evacuatie van een bepaald gebied (tot 10 kilometer rondom een kerncentrale);

·         mensen vragen binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten;

·         voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen. Bijvoorbeeld een oogst- of slachtverbod om te voorkomen dat er besmet vlees of groente op de markt komt.

De overheid geeft informatie over de maatregelen via de calamiteitenzender op de regionale radio of televisie, uw mobiele telefoon (NL Alert) en het internet (crisis.nl en de website veiligheidsregio).

Meer informatie over jodiumtabletten en kernongevallen
Meer informatie over kernongevallen en straling vindt u op de website van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Daarop kunt u lezen wat een stralingsongeval is en dat het innemen van jodiumtabletten één van de maatregelen is die u tegen straling kunnen beschermen.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen