Winterswijkse zangeres/actrice komende week in Woodstock-show in De Storm

28 januari 2019

Muriël te Loo is thuis in elke rol

Zangeres, actrice, mystery guest, docente, zanglerares. Zoveel beroepen als de Winterswijkse Muriël te Loo (44) op haar cv heeft staan, zoveel rollen kan ze ook aan op het podium. Als actrice of als zangeres, door half Europa. Volgende week treedt ze eindelijk weer eens op in haar eigen woonplaats, als Janis Joplin, Melanie en Joan Baez in de rockshow Woodstock The Story. “Ik heb nooit voor één ding willen kiezen, maar dat is me al vaak goed uitgekomen.”

Door Jan Ruesink

In augustus is het 50 jaar geleden dat de flowerpowerbeweging haar hoogtepunt beleefde met het legendarische Woodstock-festival. Popgrootheden als Jimi Hendrix, Janis Joplin en Joe Cocker predikten er vrede en liefde tegenover een publiek van bijna een half miljoen jongeren. Muriël te Loo werd pas vijf jaar later geboren in Aalten en ook haar ouders waren bepaald geen hippies. Op school groeide ze op met chistelijke gezangen, maar tegenwoordig zingt ze met evenveel passie en rauwheid als Janis Joplin een halve eeuw geleden. “En ik zing net zo lief een protestsong van Joan Baez of het ingetogen Beautiful People van Melanie.”
Muriël is dan ook een multitalent. Ze kruipt even gemakkelijk in de huid van Tina Turner als een winkeldievegge of een sprookjesfee. En als het moet ondergaat ze meerdere metamorfoses op een en dezelfde avond, zoals in de rockshow Woodstock The Story. “Ik vertolk daarin de rol van alle zangeressen en probeer behalve hun stem ook hun kleding en bewegingen zo goed mogelijk na te doen.”

Zwaar
Ze toert al sinds 2011 meerdere seizoenen rond met de show, die haar en haar acht mede-artiesten door heel Nederland en ver daarbuiten voerde. Zo werd er wekenlang getoerd door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en België. “Meestal een week lang optreden. Ik speel zonder een stand-in als vervanger bij ziekte en we slapen vaak in een nightliner-bus, dus best wel zwaar en niet echt ideaal voor je nachtrust.” Dit seizoen is de show terug als anniversary-editie die loopt tot in het weekend waarin het echte Woodstock in 1969 plaatsvond. “In dat weekend van augustus treden we drie keer op.”

Toch was zangeres worden niet Muriëls kinderdroom. “Ik zong wel eens in een christelijke jeugdclub en ik heb twee keer aan een musical meegedaan. Typetjes spelen lag mij wel. De leider zei in die tijd dat ik een mooie stem had en dat heeft me toch wel gestimuleerd door te gaan. Ik heb vervolgens semi-beroeps in soul- en discobandjes gezongen, maar als je verder wilde in de muziekwereld kon je in mijn tijd alleen naar het Conservatorium en ik wilde een bredere opleiding met bijvoorbeeld management. Tegenwoordig heb je daar de Popacademie voor. Ik ben toen maatschappelijk werk gaan studeren aan Saxion in Enschede en vervolgens heb ik tien jaar lesgegeven aan het Graafschap College in sociaal-pedagogisch werk. Ik ben altijd wel blijven zingen en gaan acteren. In 2006 sloot ik me aan bij het Theatro Esperanza in Haaksbergen en trad ik regelmatig op in Avonturenpark Hellendoorn.”

Mysteryguest
Zo werd Muriëls beroeps-spectrum geleidelijk aan steeds breder: ze ging zangles geven, bedrijven beoordelen als mysteryguest, deed enterainment-acts en kroop in de huid van een agressieve of ontevreden klant bij rollenspelen voor onder meer stadswachten, sociale diensten en huisartsposten.  Ook door haar reizen in het buitenland, het werken in de gehandicaptenzorg in Hongarije en stage op een lom-school, deed ze een brede mensenkennis op, waar ze nog altijd van profiteert. “Dat was de reden dat ik op het Graafschap College ben aangenomen en ook bij rollenspellen en optredens heb ik er veel baat bij gehad dat ik niet voor één richting gekozen heb. Je voelt de sfeer van het publiek eerder aan en legt makkelijker contact.”

Door veranderingen in haar privéleven heeft ze de laatste jaren wel vaker keuzes moeten maken. Zo is ze met het geven van zanglessen tijdelijk gestopt.  Muriël heeft tenslotte drie kinderen, haar man werkt als drumleraar in Zutphen en Arnhem en sinds anderhalf jaar hebben ze ‘een huis met mogelijkheden’ zoals ze hun vooroorlogse woning aan de Kottenseweg noemen. “Met Woodstock ben ik vaak de laatste vier dagen van de week ’s avonds weg en dat valt goed in te passen in mijn privéleven, maar het wordt wel steeds drukker, zeker met ons bouwproject.”
Als de rockshow na augustus is afgerond, hoopt de Winterswijkse weer in theaterproducties te gaan spelen en trainingswerk als actrice te gaan oppakken. Want dat laatste is vaak doordeweeks en overdag in Nederland.   Met bewondering kijkt ze naar mega-producties als het Steengroevetheater, maar gezien de intensieve voorbereidingen die zoiets kost, zit dat er met haar werk voorlopig niet in, zegt ze. “Wel wil ik in de toekomst nog eens iets doen met het Winterswijks Muziek Theater, dat lijkt me gaaf.”
Na zestien jaar Winterswijk is ze aan de plaats verknocht geraakt. “Je hebt hier alles. Goed onderwijs voor de kinderen, ruimte, natuur en heel veel voorzieningen. En nee, voor een artiest niet lastig vanwege de afstanden. De cast van Woodstock bijvoorbeeld woont voor een deel in het oosten en we carpoolen veel. We treden overal op, van noord tot zuid en ook in Duitsland en nog verder, dus dan ligt Winterswijk niet eens zo ongunstig.”

Win vrijkaartjes en beleef de sfeer van Woodstock 

Muriël te Loo speelt meerdere zangeressen in Woodstock The Story, een grote, tweeënhalfuur durende rockshow die op donderdag 7 februari Theater De Storm in Winterswijk aandoet. De cast van negen artiesten bestaat verder uit onder meer Laurens ten Den (bekend van Van Jonge Leu en Oale Groond), Martin van der Starre (Judas in de musical Jesus Christ Superstar), Kobus Groen (bassist bij Miss Montreal) en Tim Beudel (drummer bij o.m. Wolter Kroes).

De show voert de bezoekers terug naar de hoogtijdagen van de hippiebeweging met theaterscenes, filmbeelden, humor en natuurlijk muziek van onder meer The Who, Crosby, Stills, Nash &Young, Jefferson Airplane, Santana en Joe Cocker.

De 50+Krant verloot een prijs van twee kaartjes voor deze voorstelling ronder de lezers van deze krant die onderstaande drie vragen juist beantwoorden.

1.       Welke Woodstock-band zong de regels:  And it’s one, two, three, what are we fighting for? Don’t ask me, I don’t give a damn, next stop is Vietnam?

2.       Wat was de grootste hit van fokzanger Arlo Guthrie?

3.       In welk jaar vond het Woodstock-festival plaats?

Stuur uw antwoorden uiterlijk zondag 3 februari 23.59 uur in naar redactie@devijftigpluskrant.nl. De prijswinnaar wordt persoonlijk geïnformeerd op maandag 4 februari. De vrijkaartjes liggen op de avond van de voorstelling klaar op naam van de winnaar.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen