Winterwarm ziet nog volop groeikansen in heaters en led-verlichting

20 december 2018

Warmte en licht uit Winterswijk straalt overal

Ze hangen in de helft van alle Winterswijkse fabriekshallen, maar ook in de Porschefabrieken in Stuttgart, de Coca-Colabottelarij in Roemenië en in het H&M distributiecentrum in het Poolse Poznan. De verwarmingstoestellen van het Winterswijkse Winterwarm Heating Solutions gaan als de spreekwoordelijke warme broodjes over de toonbank; zeker in deze koude en donkere wintermaanden, waarin de verwarming en het licht lang aanblijven bij het bedrijf aan de Industrieweg. Met Winled kan Winterwarm nu ook bij haar klanten het licht aandoen. Deze jonge tak van het bedrijf moet voor meer groei, extra omzet en een grotere bedrijfszekerheid in de toekomst gaan zorgen.

Door Jan Ruesink

 

In de hele wereld hangen er al honderdduizend van, de gasgestookte luchtverwarmers van Winterwarm Heating Solutions. In Nederland heeft het bedrijf meer dan de helft van deze markt in handen, maar ook in Europa en ver daarbuiten is het een vooraanstaande speler. Tweederde van de omzet komt uit de export. In Polen bijvoorbeeld houdt Hennes & Mauritz een distributiecentrum van 80.000 vierkante meter warm met ruim honderd heaters uit Winterswijk en in de Oekraïne zorgen ruim drieduizend kachels ervoor dat twintig miljoen kippen er warmpjes bij zitten. Een grote verantwoordelijkheid, want als die apparatuur ook maar even hapert, kan dat fataal zijn voor het pluimvee.

 

Het is ook deze maanden weer flink gas geven in de fabriek van Winterwarm. “Want zodra het kouder wordt, staat de telefoon hier gloeiend heet”, zegt directeur Bart Looman. Dat bedrijven dan pas denken aan verwarming lijkt vreemd, want iedereen ziet de winter immers aankomen en het dak repareer je toch ook als het droog is. “Klopt”, zegt Looman, “maar aan het begin van het stookseizoen merken ze bijvoorbeeld dat een heater het niet goed doet, er wordt gemopperd op de werkvloer en dan roept men de installateur erbij, die vervolgens ons weer belt. Gelukkig kunnen wij veel onderdelen en complete luchtverwarmers uit voorraad leveren, maar zo werkt het wel. Dat snelle leveren is ook een van onze sterke punten.”
Winterwarm dankt zijn succes niet aan een lage prijs, maar vooral aan kwaliteit en innovatie, weet Looman. “Onze apparatuur is oersterk en betrouwbaar, maar minstens zo belangrijk is dat we voortdurend kijken of de toestellen nog zuiniger, compacter en efficiënter kunnen. Zo hebben we een condenserende luchtverwarmer ontwikkeld die maar één in plaats van twee warmtewisselaars nodig heeft. Daardoor zijn ze veel compacter, wegen ze nog niet de helft van de concurrerende heaters en kunnen we ze concurrerender produceren. Op die innovatie hebben we een patent verkregen. Tien procent van ons personeel werkt op de afdeling Research & Development.”

 

Aardgas

De meeste heaters van Winterwarm zijn gasgestookt. Aangezien Nederland volgens het kabinet ‘van het gas af moet’ dringt zich de vraag op of Winterwarm zich ook moet voorbereiden op een gasloze toekomst. Maar Looman gelooft daar niet in: “Ik ben het ermee eens dat we moeten stoppen met de aardgaswinning in Groningen. Dat kunnen we de inwoners daar niet langer aandoen. Maar het is een illusie dat we in 2030 zonder gas kunnen, want dan zouden we 18.000 woningen per maand moeten ombouwen. Alleen dat is al onmogelijk. Wat ik voorzie, is dat we meer gas gaan importeren uit bijvoorbeeld Rusland.

 

Maar dat is wel hoogcalorisch gas, terwijl de ketels en heaters zijn afgestemd op laagcalorisch gas uit Groningen. Dat betekent dat je moet bijmengen en apparatuur moet gaan bijstellen of vervangen. Dat is echter lang niet zo duur als warmtepompen plaatsen. Elektrisch verwarmen zou ook kunnen, maar dat is qua CO2-uitstoot veel vervuilender dan gas omdat veel elektriciteitscentrales immers nog stoken op steenkool. Vloerverwarming in plaats van hangende heaters kost bedrijven die alleen overdag werken, ook veertig procent meer energie volgens onderzoek van de ISSO. Voor onze afnemers is er dus voorlopig geen enkele reden om andere verwarmingsbronnen te overwegen.”

 

Niettemin wil Winterwarm niet afhankelijk zijn van één product, hoe goed dat ook loopt. Looman: “Ik zeg altijd: pas op drie poten kun je stabiel zitten. Daarom hebben we in 2008 ook de agrarische markt aangeboord, door overname van het agrarische producten- pakket van de firma Priva, dat luchtverwarmers maakte voor pluimveestallen en tuinbouwkassen.

In 2016 zijn we onder de naam WinLed begonnen met ontwerpen en assembleren van led-verlichting. Gezien de enorme ontwikkelingen in die markt zagen we daar kansen in. We zitten met onze verwarming immers toch al veel bij de installateur.

Bij nieuwe verwarmingsprojecten bieden we daarom nu ook aan een verlichtingsplan te maken. Nog maar 10 procent van de bedrijven heeft led, in de rest hangen nog TL-buizen. We zien WinLed nu sterk groeien; dit jaar halen we al een miljoen euro omzet.Zo hebben we een groot distributiecentrum in Kortrijk (B.) voorzien van 9 kilometer ledlijnen en een paar winkels plus distributiecentrum van de speelgoedketen Toy Champ van  4,7 kilometer van onze ledarmaturen.”

Om de groei aan te kunnen en tegelijk de efficiency te verbeteren, gaat Winterwarm de productie verder automatiseren.Er staan al een nieuwe lasersnijmachine en een robot die gewoon doorwerken als de rest van het personeel achter de aardappels zit. Inmiddels is een tweede robot op komst voor de productie van warmtewisselaars.

Hierdoor zal ook de vraag verschuiven naar meer hoogopgeleid personeel. Dat is, net als alle technici, schaars, maar Looman zegt nog geen grote moeite te hebben om vaklieden te vinden. “Komt denk ik omdat we een goede naam hebben opgebouwd. Buiten het piekseizoen heeft het personeel elke vrijdagmiddag vrij en dat halen ze dan in tijdens de winter. En verder hebben we een zeer aantrekkelijke winstdelingsregeling.”

 

Geschiedenis Winterwarm gaat terug tot 1936

Winterwarm is opgericht in 1936 en komt voort uit het installatiebedrijf van C. Kappers. Hij zag een markt voor industriële verwarmingsapparaten en ontwikkelde een staande, oliegestookte luchtverwarmer, Domino genaamd. Begin jaren 60 werden de hangende luchtverwarmers ontwikkeld, onder de namen Europa en Universum.In 1967 werd het bedrijf verkocht aan DRU. Het waren hoogtijdagen voor het bedrijf; er werkten destijds zo’n honderd mensen. In 1976 nam Benraad uit Terborg het bedrijf over en kwam er een tweede lijn luchtverwarmers bij. Deze bleef men onder de naam Benraad verkopen, omdat een groot deel hiervan voor de export bestemd was.

 

In 1984 nam Atag de productie van cv-ketels van Benraad over. Het  productiebedrijf in Winterswijk paste hier niet bij en werd verzelfstandigd onder de naam Winterwarm. Met de merken Universum en Winterwarm werd het bedrijf marktleider op de Nederlandse markt.Onder andere door de opkomst van internet werd de tweede merknaam, Universum in 2012 geschrapt. In de loop der jaren heeft en had Winterwarm overigens ruim dertig merknamen, voor een deel  voor de exportmarkten.

 

In 2008 werd de verkoop van luchtverwarmers voor de agrarische markt overgenomen van Priva (De Lier). Vervolgens stapte het bedrijf in 2016 in de markt van ledverlichting onder de naam WinLed.Tegenwoordig valt Winterwarm voor een groot deel onder Vado Beheer, de holding waar ook buurman Contour van is en waar Winterwarm mee samenwerkt. Winterwarm heeft nu weer honderd mensen in dienst, van wie zestig in Winterswijk. De overigen werken in de deelneming Climair in Frankrijk en de verkoopkantoren in Warrington (VK) en Poznan (Polen).

 

“Ik zeg altijd: pas op drie poten kun je stabiel zitten”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen