Zanger Rudy Bennett (75) na veertig jaar terug in Winterswijk

26 september 2018

“Wij waren de bofkontengeneratie”

Wandelen in het Woold, blowen in de Bloemstraat, Indisch eten op Kamp Vosseveld en vooral veel muziek maken met zijn oude vriend Daniel Sahuleka. Zanger Rudy Bennett (75) heeft een speciale band met Winterswijk. Veertig jaar na dato keert de oud-voorman van de legendarische Haagse beatband The Motions terug in de ‘Parel van de Achterhoek’ met zijn nostalgische muziek- en verhalenshow ‘Rot op met die geraniums!’

Door Dolf Ruesink

Hij tuurt, wijst en pakt dan zijn mobieltje om foto’s te maken. “Kijk, dat moet het huisje zijn geweest waar ik vroeger vele weekeinden ben geweest. Hier woonde Daniel met zijn vrouw, maakten we samen muziek en zaten we ’s avonds in de tuin te blowen. Als de moeder van Daan kwam vroeg ze altijd of ze ook een trekje mocht. Ha … ha… ha… wat een heerlijke tijd!”

We zijn terug in Winterswijk met Rudy van den Berg (Den Haag, 27 december 1942), beter bekend onder zijn artiestennaam Rudy Bennett. We starten onze trip down memory lane aan de Bloemstraat. Hier begon het allemaal in 1975. “Via Harrie Kock, die ik kende als artiestenbemiddelaar bij het arbeidsbureau, kwam ik in contact met Daniel. Ik zag in hem een nieuwe Labi Siffre, diezelfde hoge stem en een geweldig arsenaal prachtige liedjes.”

De Molukse zanger-gitarist was nog amateur en verdiende de kost als lasser in carrosseriefabriek Hoekstra, pal achter zijn piepkleine woonhuis. “Een sprong over het hek en hij was op zijn werk”. Bijna drie jaar achtereen was de ervaren popmuzikant uit Den Haag in huize Sahuleka en Winterswijk te vinden. “We trokken samen veel de bossen in. Ik moest hem op weg helpen als musicus, Daan was in de periode nog erg onzeker”.

Doorbraak
Het in 1976 bij Polydor verschenen debuutalbum – met sfeervolle songs als Judy en de successingle You Make My World So Colourful – betekende meteen een doorbraak. De oogappel van Bennett werd professional. In 1978 volgde Sahuleka 2 met Long Distance Highway. Met de lange ritten van Den Haag naar Winterswijk was het daarna snel afgelopen. Producer en popartiest kregen mot.

“Mijn doel was om dicht bij de bron te blijven, zijn muziek de ruimte te geven en langzaam te groeien. Daan en de platenmaatschappij kozen voor het snelle succes, er moesten hits komen en ik werd als producer aan de kant gezet om plaats te maken voor Eddie Conard. Ik heb zelfs nog een proces gevoerd om mijn geld  te krijgen. Die rechtszaak heb ik glansrijk gewonnen, want er bestond gewoon een contract.”

Rustig
We toeren in de auto door de buurtschappen. “Ik kijk niet met wrok terug. Het was een prachtige tijd en we zijn later gelukkig weer ‘on speaking terms’ gekomen. Toen ik in Blaricum woonde, zocht ik Daan in Huizen op. We hebben ook nog een keer samen gespeeld”. Het doet de oud-zanger van The Motions goed om terug te zijn in het groene landschap. “Het is zo rustig, ik zie vrijwel geen auto’s. De producten die hier van het land komen, moeten zonder al die uitlaatgassen wel heel gezond zijn. “

Tijdens de lunch bij restaurant De Gulle Smid gaat Rudy terug naar de roerige jaren zestig. Onder de artiestennaam Ritchie Clarck debuteerde hij in The Ricochets, waar ook gitarist Robbie van Leeuwen in speelde. “We stonden in 1964 op het podium van het Kurhaus in Scheveningen, waar de Rolling Stones hun eerste legendarische buitenlandse optreden gaven. Het publiek ging uit zijn dak. Voor ons was het een kantelmoment. ‘Wij gaan ook popmuziek spelen’, zei Robbie en we maakten een doorstart als The Motions.”

John Lennon
The Beatles, The Kinks en de Rolling Stones groeiden uit tot iconen van de beatgeneratie. “We deelden de kleedkamers met die gasten. Ik zie Mick Jagger nog binnenkomen met zijn vale jasje waarin hij vermoedelijk ’s nachts ook geslapen had. Brian Jones stond naast me in het urinoir te pissen en keek belangstellend naar de lengte van mijn jongeheer. John Lennon heb ik ontmoet toen we in Londen een plaat opnamen en ’s avonds in een club naar een concert van The Cream gingen.”

Met Wasted Words scoorden The Motions hun eerste grote hit. “Het nummer ging over ongelijkheid en we kwamen op het idee om het plaatje aan te bieden aan Martin Luther King. Die kwam in 1964 voor een preek naar de RAI in Amsterdam. Wij stonden hem op Schiphol op te wachten. Toen de liftdeur open ging, stapte tot onze verbazing Toon Hermans naar buiten. Daarna volgde King met een lijfwacht. We gaven het plaatje, wilden een gesprekje aanknopen, maar weg was de dominee. Hij zei alleen ‘Thank You!’ Ik zoek nog altijd de foto, die een plaatselijk blaadje maakte van dit bijzondere moment.”

Warm onthaal
Tijd om naar het theater te gaan. Bij de ingang van De Storm wacht Marjon Teunissen ons op. Ze overhandigt de nieuwe seizoensbrochure met ruim honderd voorstellingen. “Ons publiek houdt van revivalconcerten met muziek uit de jaren zestig”, verzekert de marketingmedewerkster. Rudy weet het. Vorig seizoen kreeg hij in deze schouwburg een warm onthaal. Toen als zanger in Pioniers van de Nederpop van Johan Derksen en zijn huisband The Clarks.

De ons aangeboden koffie in de artiestenfoyer smeert de stembanden. In de nostalgische voorstelling ‘Rot op met die geraniums!’ heeft Bennett een leidende rol en zingt hij liefst dertien nummers. “De rode draad is onze opstandigheid. Wij waren de bofkontengeneratie, eigenwijs in onze nozemtijd, tegendraads in de swinging sixties. We bevochten de vrijheid. Lange haren, experimenten met drugs, seksuele revolutie, alles kon, alles gebeurde.”

En wat nu? “Gaan we als brave pensionado’s achter de geraniums zitten? Ik dacht het niet. We genieten er van om samen weer op pad te gaan. Het leuke van deze nieuwe show is, dat ik niet alleen mijn eigen oude hitjes hoef te herhalen. Er zitten nu prachtige nummers in van andere artiesten. Reason To Believe, This Strange Effect, Peggy Sue en Summertime Blues. Presentator Arno Smit en verteller Maarten Spanjer  nemen het publiek mee naar de tijd van toen. Weet je wat ons eerste nummer is? My Generation! En waar sluiten we mee af? Born To Be Wild! Dat zegt alles.”

Tot slot: tijd om een toepasselijke foto te maken. Bloemenzaak Timmermans & Mulder lijkt de aangewezen plek. “Geraniums …… ?”, zegt de medewerker met een verbaasde blik en lichte verontwaardiging. “Die verkopen we hier niet. Echt helemaal uit de tijd!”

Rudy Bennett terug bij het huis in de Bloemstraat waar Daniel Sahuleka woonde.

”Lange haren, experimenten met drugs, seksuele revolutie, alles kon, alles gebeurde”

“Daniel had een geweldig arsenaal prachtige liedjes”

 

 

 

Win vrijkaartjes voor Rot op met die geraniums!

Onder de lezers van De 50+Krant verloten wij in samenwerking met Theater De Storm tweemaal twee vrijkaartjes voor de muziektheatervoorstelling Rot op met die geraniums!  op donderdag 15 november vanaf 20.15 uur in Theater De Storm in Winterswijk. Wilt u kans maken op die vrijkaartjes, beantwoord dan onderstaande drie vragen. Uit de goede oplossingen verloten wij 2 x 2 vrijkaartjes.

1.       Hoe heette de band die Rudy Bennett in 1973 samen met Robbie van Leeuwen oprichtte?

2.       Welke protestsong van The Motions haalde in 1965 de derde plaats in de hitparade?

3.       Welke Britse band scoorde een grote hit met het openingsnummer van de voorstelling  Rot op met die geraniums!?

Stuur uw oplossing uiterlijk 11 oktober naar redactie@devijftigpluskrant.nl . Vermeld daarbij uw naam en telefoonnummer. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en kunnen de kaartjes op de avond van de voorstelling afhalen bij de theaterkassa.

De auteur van dit artikel (links) met Rudy Bennett bij het affiche van de theatervoorstelling.

Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen