Ze weten echt alles van ons

24 mei 2018

Een kameraad van me vond het wel vreemd. Hij zag op Facebook ineens allemaal T-shirts voorbijkomen met diverse teksten met daarin zijn geboortejaar 1958. Vreemd? Welnee. Facebook weet echt wel dat hij zestig gaat worden.

Op internet wordt ieders surfgedrag volop gevolgd en die gegevens worden verzameld door onder andere Google, Facebook en allerlei advertentienetwerken. Weten ze hierdoor dan echt alles van ons? Ik denk het wel. In ieder geval meer dan we vermoeden. Ik verwacht dat de meeste mensen zich er niet van bewust zijn hoeveel gegevens ze achterlaten op internet. Ook ik accepteer overal cookies en ook ik heb mijn Facebook-profiel ‘openbaar’ staan. Zolang het goed gaat maken we er ons niet zo druk om. Toch realiseer ik me nu dat ik de computer toch iets vaker moet opschonen.

Dankzij de cookies hebben bedrijven een goed beeld van het surfgedrag van de bezoekers. Er zijn sites die deze gegevens verkopen aan adverteerders, die er op hun beurt weer graag gebruik van maken om persoonlijk gerichte reclameaanbiedingen te sturen.

Google bijvoorbeeld maar eens op laten we zeggen een nieuwe auto en even later zie  je overal reclames opduiken van aanbiedingen van nieuwe auto’s. Maar hoe gevaarlijk is het? Persoonlijk heb ik er niet zo’n probleem mee. Ik heb niet zoveel geheimen. Het is hooguit irritant.

Je moet gewoon goed opletten met wat je op internet zet. En wat je allemaal invult. Laatst trapte ik er zelf nog bijna in. Ik wilde iets bestellen via een webshop. De prijs was erg interessant. Hetzelfde artikel was bij een andere webshop nog net iets goedkoper. Wat mij opviel was dat beide best wel professioneel ogende sites identiek waren. Toen ging er een lampje branden. Je kon ook niet met Ideal betalen, alleen maar met je creditcard. Even googlen, en ja hoor, het bleek om een Chinese nep-webshop te gaan. Zo’n webshop levert meestal niets en als ze iets leveren zijn het namaakartikelen. Het gaat ze vooral om het verkrijgen van creditcardgegevens. Op je hoede zijn dus.

De gegevens die verzameld worden tijdens ons internetbezoek schenden onze privacy dus amper. Ik vind het ook geen probleem dat de overheid uitbreiding krijgt van middelen om bijvoorbeeld online communicatie af te luisteren. Ik vind veiligheid belangrijker dan privacy. Een crimineel – of erger nog: een terrorist – zal het hier wellicht niet mee eens zijn.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen