Zorgverlener uit Aalten moet cel in na ontucht

31 augustus 2017

ZUTPHEN/AALTEN – De rechtbank van Zutphen heeft een 56-jarige man uit Aalten, werkzaam in de maatschappelijke zorg, veroordeeld voor het plegen van ontucht met twee jonge vrouwen die aan zijn zorg waren toevertrouwd. Aan de man is een gevangenisstraf opgelegd van 10 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet hij een ambulante behandeling ondergaan en mag hij geen contact meer hebben met de beide slachtoffers.

De man had een blanco strafblad. Toch kreeg hij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij was namelijk woon/werkbegeleider in de instelling waar beide slachtoffers onder behandeling waren vanwege (langdurige) psychische problematiek. Zij waren kwetsbaar. De man was hiervan zeer goed op de hoogte en wist ook dat een relatie niet was toegestaan. Vanwege zijn functie was sprake van een afhankelijkheidsrelatie.

De ontucht speelde zich af over een langere periode waarbij sprake was van veelvuldige en verregaande seksuele handelingen. De man heeft zich bovendien na de eerste relatie niet laten weerhouden een tweede relatie aan te gaan, aldus de rechtbank. De man heeft zijn zorgplicht naar de slachtoffers ernstig verwaarloosd en heeft alleen zijn eigen belang vooropgesteld. Dit ondanks dat hij door directe collega’s was gewaarschuwd.

De man moet ook ruim 1000 euro schadevergoeding betalen aan een van de slachtoffers voor de kosten die zij heeft gemaakt door het bewezen feit. De door beide slachtoffers gevraagde immateriële schade is niet toegekend, omdat uit het schadevergoedingsverzoek onvoldoende bleek dat de psychische problemen verergerd zijn of zijn gaan herleven vanwege de ontucht. “Dat de problemen verergerd zijn, is op zich zelf goed mogelijk. Maar op basis van de huidige gegevens kan de rechtbank onvoldoende bepalen of dit is gebeurd en zo ja, in welke mate. Daardoor kan de rechtbank ook geen gebruik maken van haar bevoegdheid de schade te schatten”, zo heeft de rechtbank bekendgemaakt.

Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen